The CBS document (Report 115/2025) provides an up-to-date snapshot of the housing market in Israel for the period December 2024 – February 2025. Here are the main points and a preliminary analysis:
The CBS document (Report 115/2025) provides an up-to-date snapshot of the housing market in Israel for the period December 2024 – February 2025. Here are the main points and a preliminary analysis:
The blog post delves into improving information and data on the housing market in Israel. The article details the importance of accurate, real-time data for making sound economic decisions, especially in the real estate sector. Emphasizing the various sources from which information can be collected, and the new tools for improving data.
שוק הנדל"ן למגורים בישראל מהווה מרכיב מרכזי בכלכלה הלאומית, משפיע על רווחת משקי הבית ומהווה נכס מרכזי בתיק הנכסים של הציבור. למרות חשיבותו הקריטית, מערך המידע והנתונים על שוק זה לוקה בחסר באופן משמעותי. הדבר פוגע ביכולת לנתח מגמות באופן מדויק, לגבש מדיניות מבוססת-נתונים, ולספק לציבור ולמשקיעים שקיפות מלאה. מאמר זה מציג את הפערים המרכזיים במערך המידע הקיים, את הבעיות הנגרמות כתוצאה מכך, ומציע מתווה לשיפור מקיף של מערכת איסוף הנתונים ודיווחי המס, במטרה להביא לשוק נדל"ן שקוף, יעיל ובר-קיימא יותר.
למרות קיומם של דוחות רשמיים ממספר גופים ממשלתיים (הלמ"ס, משרד האוצר, בנק ישראל), עדיין קיימים פערים משמעותיים:
בניגוד חריף לשוק המכירה, מערכת איסוף נתונים על שוק השכירות כמעט ואינה קיימת:
כפי שעולה מדוחות הכלכלן הראשי במשרד האוצר:
מערכת הדיווח למס שבח, שהיא המקור העיקרי לנתוני עסקאות, סובלת ממספר בעיות מהותיות:
חוסר במידע מקיף, עדכני ומדויק גורר השלכות חמורות:
שיפור מערך המידע והדיווח בשוק הנדל"ן צפוי להביא לשורת יתרונות:
טיוב מערך המידע והנתונים בשוק הנדל"ן למגורים בישראל הוא צורך קריטי שהזנחתו גובה מחיר כלכלי וחברתי כבד. מערכת מידע מקיפה, מדויקת ושקופה היא הבסיס לשוק יעיל והוגן שמשרת את צרכי האזרחים ומשקף נכונה את המציאות הכלכלית. הרפורמה המוצעת במאמר זה דורשת השקעת משאבים ואינטגרציה בין מערכות מידע ממשלתיות, אך התשואה על השקעה זו צפויה להיות משמעותית הן במישור הכלכלי והן במישור החברתי. פערי המידע הקיימים כיום מעכבים את פיתוח השוק ומהווים חסם לקבלת החלטות מושכלות בכל הרמות - החל מרוכשי דירות בודדים ועד לקובעי מדיניות ברמה הלאומית. שיפור מערך הדיווח למס שבח צריך להיות נדבך מרכזי ברפורמה זו, אך נדרשת חשיבה רחבה יותר הכוללת גם את שוק השכירות, מעקב אחר דירות ריקות, וניטור תנועות אוכלוסייה. רק גישה הוליסטית תאפשר לישראל לפתח שוק דיור בר-קיימא המספק מענה הולם לצרכי האוכלוסייה בהווה ובעתיד.
המאמר נכתב על בסיס ניתוח מגמות בשוק הנדל"ן הישראלי והפערים במערכי המידע הקיימים, תוך התבססות על דוחות הכלכלן הראשי במשרד האוצר, נתוני הלמ"ס ובנק ישראל, ומחקרים אקדמיים בתחום.
The book 'Blindness' (originally: 'Ensaio Sobre a Cegueira') by José Saramago explores the experience of people who suddenly lose their sight and how society copes with the sudden collapse of social order. In-depth analysis and extraordinary characters make the reader think about concepts of humanity, morality and ethics.
הספר "העיוורון" (במקור: "Ensaio Sobre a Cegueira") הוא ספר מאת ז'וזה סאראמאגו, סופר פורטוגלי זוכה פרס נובל לספרות. הספר פורסם לראשונה בשנת 1995 ונחשב לאחת היצירות המשמעותיות והמרשימות של סאראמאגו.
הסיפור עוסק במגפה מסתורית של עיוורון פתאומי הפוקדת עיר לא מזוהה. העיוורון, המכונה "עיוורון לבן", מכה אנשים ללא סיבה נראית לעין, ומותיר אותם רואים רק לבן. המגפה מתפשטת במהירות, והחברה כולה קורסת תחת כובד הפחד, הכאוס והאלימות.קבוצת אנשים שנדבקים במגפה נכלאים בהסגר בבית חולים נטוש, ושם נחשפת האנושות האמיתית שלהם – מצד אחד, חמלה ועזרה הדדית, ומצד שני, ניצול, דיכוי וחוסר מוסריות. רק אישה אחת, אשת הרופא, שומרת על ראייתה לאורך כל האירועים ומשמשת עוגן מוסרי וקו מנחה לשאר הדמויות.
סאראמאגו כותב בסגנון ייחודי, המאופיין במשפטים ארוכים, ללא סימני פיסוק מסורתיים כמו נקודות ופסיקים. הדיאלוגים נכתבים כחלק מהטקסט, מה שמוסיף לתחושת הזרימה והבלבול, ומכניס את הקורא עמוק לתוך חוויית הדמויות.
"עיוורון" הוא ספר חזק ומעורר מחשבה, שנחשב לאלגוריה לחיים המודרניים ולבעיות חברתיות עכשוויות. הוא זכה לשבחים רבים על היכולת הספרותית יוצאת הדופן של סאראמאגו, אך גם עורר ביקורת בשל תיאוריו האפלים והבלתי מתפשרים.בשנת 2008 עובד הספר לסרט קולנוע בשם "Blindness", בבימויו של פרננדו מיירלס.
הספר "העיוורון" של ז'וזה סאראמאגו ניתן להשוות למצבים חברתיים וכלכליים עכשוויים, כמו אלו שמתפתחים היום, בדגש על המגמות האנושיות והמערכות החברתיות שנחשפות בתקופות של משבר. הנה מספר נקודות הקבלה:
בספר, העיוורון הפיזי משמש אלגוריה לעיוורון מוסרי וחברתי – אובדן יכולת החברה לראות את הבעיות האמיתיות שבתוכה.
בהקשר להיום:
בספר, ברגע שהמגפה פורצת, הסדר החברתי קורס – אנשים פועלים מתוך פחד, אנוכיות ואובדן מוסר.
בהקשר להיום:
בספר, הרשויות נכשלות להתמודד עם המגפה ומשאירות את האנשים חסרי אונים. האישה היחידה שעדיין רואה מנסה להנהיג מתוך מוסריות ואחריות.
בהקשר להיום:
בספר, הפחד מהמגפה מוביל לפירוק מוחלט של הנורמות החברתיות – אנשים מאבדים את אמונם זה בזה ומתחילים לפעול מתוך ייאוש.
בהקשר להיום:
בספר, ישנה קבוצה קטנה של אנשים שמנסה לשמור על ערכים של שיתוף פעולה, מול הרוב שפועל מתוך אנוכיות.
בהקשר להיום:
הספר "העיוורון" מזכיר לנו את הצורך "לפקוח עיניים" ולהתמודד עם הבעיות המערכתיות לפני שהן יוצאות משליטה. השוואה זו מדגישה עד כמה חשוב להכיר בכך שמשבר הוא לא רק מצב טכני, אלא מבחן מוסרי לחברה כולה.
בהקשר לשוק הנדל"ן ולכלכלה בישראל, האתגר המרכזי הוא להתעורר בזמן ולנקוט צעדים אמיצים למניעת קריסה מוחלטת – גם אם הדבר דורש מחירים בטווח הקצר.
ברומן "עיוורון" של ז'וזה סאראמאגו, מגפה מסתורית של "עיוורון לבן" משתלטת על העיר. הנגועים רואים רק לובן מוחלט, והחברה מתפרקת במהירות מפחידה. הספר משמש כאלגוריה רבת-עוצמה על חולשות אנושיות וחברתיות. כשבוחנים את בועת הנדל"ן הישראלית שהתפתחה מ-2012, קשה שלא לראות הקבלות מטרידות לתימות המרכזיות של הספר.
בספרו של סאראמאגו, העיוורון מתפשט בהדרגה עד שהוא הופך למגפה המונית. באופן דומה, בועת הנדל"ן הישראלית התפתחה בתהליך הדרגתי שהפך לתופעה חברתית רחבה. המחירים החלו לעלות בקצב מתון, אך בהדרגה התאוצה גברה, והציבור נשאב לתוך מערבולת ספקולטיבית.
כמו החולה הראשון בספר שמסרב להאמין שאיבד את ראייתו, גם בשוק הנדל"ן היו שלבים ראשונים של הכחשה. למרות סימני האזהרה המוקדמים - יחס מחיר דירה להכנסה שהגיע לרמות שיא, עלייה חדה במינוף משקי הבית - רבים סירבו להכיר בהתפתחות הבועה.
בספר, כשהעיוורון מתפשט, החברה מנסה לנרמל את המצב. כך גם בשוק הנדל"ן: מחירים מופקעים הפכו ל"נורמה חדשה". משפטים כמו "המחירים רק יעלו" ו"בישראל זה שונה" הפכו למנטרות מקובלות.
כמו בעיר הנגועה בעיוורון, גם בשוק הנדל"ן התפתחה פאניקה: אנשים חששו "להישאר בחוץ" ונכנסו לשוק במחירי שיא, לעיתים תוך לקיחת סיכונים פיננסיים משמעותיים.
בספר של סאראמאגו, המוסדות החברתיים מגיבים למשבר באופן כושל, מבודדים את החולים במוסד נטוש שהופך במהרה לזירת הפקר. ההקבלה למערכת הממסדית בישראל ביחס למשבר הדיור מאירת עיניים.
אחד הנושאים המרכזיים ב"עיוורון" הוא התפוררות המרקם החברתי תחת לחץ המשבר. בדומה לכך, בועת הנדל"ן יצרה קרעים עמוקים בחברה הישראלית.
בסופו של "עיוורון", החולים מתחילים להחלים באותה פתאומיות שבה חלו. השאלה המתבקשת היא: האם גם בועת הנדל"ן תתפוגג? ומה הלקחים שעלינו להפיק?
ההקבלה בין "העיוורון הלבן" של סאראמאגו לבועת הנדל"ן הישראלית מספקת תובנות עמוקות על התנהגות חברתית במצבי משבר. כמו בספר, גם במציאות שלנו, ה"עיוורון" אינו רק מטאפורה - הוא מצב תודעתי קולקטיבי שמאפשר לחברה להתעלם מסימני אזהרה ברורים.האתגר העומד בפנינו הוא להסיר את מסך העיוורון, להכיר במציאות כפי שהיא, ולפעול לתיקון המעוות. רק כך נוכל למנוע את הישנותם של משברים דומים בעתיד.
הלקחים מ"עיוורון" של סאראמאגו מלמדים אותנו שאי אפשר להמתין שהמצב ייפתר מעצמו. כמו ברומן, התערבות אמיצה ויצירתית היא חיונית.עלינו להכיר בכך שהעיוורון אינו פיזי אלא תודעתי – חוסר רצון להכיר במציאות. השילוב של פתרונות מערכתיים עם שינוי תפיסתי עמוק יוכל לשחרר את השוק מהמעגל ההרסני של בועה כלכלית, וליצור חברה שוויונית ובריאה יותר.
ההקבלה בין "העיוורון הלבן" של סאראמאגו לבועת הנדל"ן הישראלית מספקת תובנות עמוקות על התנהגות חברתית במצבי משבר. כמו בספר, גם במציאות שלנו, ה"עיוורון" אינו רק מטאפורה - הוא מצב תודעתי קולקטיבי שמאפשר לחברה להתעלם מסימני אזהרה ברורים. האתגר העומד בפנינו הוא להסיר את מסך העיוורון, להכיר במציאות כפי שהיא, ולפעול לתיקון המעוות. רק כך נוכל למנוע את הישנותם של משברים דומים בעתיד.
Residential Real Estate Industry Review – February 2025
סקירת הנדל"ן של חודש פברואר שפורסמה ביום 9.4.2025 שנערכה על ידי צוות מחקר הנדל"ן באגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר (פברואר 2025), מספק תמונה מפורטת ומדאיגה מאוד של שוק הדיור למגורים. להלן עיקרי התובנות בשפה מקצועית תמציתית:
חודש פברואר מצטרף לחולשת חודש ינואר 2025, שם ראינו גם ירידה בהיקף המשכנתאות ואם כך יהיה גם בחודש מרץ 2025, שנתוניו יתפרסמו במאי 2025 כי אז אפשר לומר שרבעון שלם מסמן מגמה ברורה ובועת הנדל"ן מתפוצצת.
נמתין לנתוני המשכנתאות ולדוח הלמ"ס ואם נראה אחידות והקבלה של הנתונים מכל שלושת המקורות: הכלכלן הראשי באוצר, בנק ישראל שמפרסם את נתוני המשכנתאות והלמ"ס, נוכל לקבוע בוודאות שאנחנו בעיצומה של התפוצצות בועת הנדל"ן והמחירים יחתכו בחדות בשיעור חד של עשרות אחוזים.
שלושה חודשים עוקבים של נתונים חלשים, מכל המוקדים – עסקאות, משכנתאות, מחירי דירות, תזרים של קבלנים – מרכיבים מגמה רשמית ולא “רעש רגעי”.אם גם נתוני מרץ יאשרו:
אז אפשר יהיה לומר בבירור:
הבועה החלה להתפוצץ – והרבעון הראשון של 2025 יהיה נקודת השבר.
בנקודה כזו, יהיה גם מוצדק להפעיל נראטיב ציבורי מחודש:
לא עוד “קיפאון זמני” או “תקופה של המתנה”, אלא מנגנון שהתפוגג – מפונזי לבלוף – ומתחיל לקרוס אל תוך עצמו.
קישור לסקירה כאן
בנק ישראל החל ברבעון השלישי של שנת 2024 לערוך סקר קציני אשראי רבעוני בקרב המערכת הבנקאית בישראל. מטרת הסקר היא לקבל מידע איכותני ישיר ושוטף מהתאגידים הבנקאיים על ההתפתחויות בשוק האשראי בישראל, ולתרום בכך להבנה מעמיקה של ההתפתחויות בשוק האשראי עבור תהליכי קבלת ההחלטות בבנק ישראל - דיוני הריבית , הערכת הסיכונים במערכת הפיננסית, הנגישות לאשראי ועוד.
הביקוש לאשראי צרכני ואשראי לדיור עלו ברביע הראשון של 2025 והצפי לרביע הבא הוא להמשך גידול בביקוש לאשראי צרכני והתייצבות בביקוש לאשראי לדיור. הממצאים העיקריים
הכתבה הזו בכלכליסט תפסה את עייני: ( צילום מסך אתר כלכליסט )
צילום מסך מאתר כלכליסט
תקציר הכתבה:
נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) פרסמה לאחרונה שני מכרזים כחלק מההכנות להקמת שלושת קווי המטרו בגוש דן:calcalist
פרויקט המטרו הוא פרויקט תשתית התחבורה הגדול ביותר המקודם כיום במדינת ישראל, וכולל שלושה קווים (M1, M2, ו-M3) שיכללו 109 תחנות לאורך 150 ק"מ, ויעברו בשטחן של 24 רשויות מקומיות. המטרו עתיד להסיע כ-2 מיליון נוסעים ביום ולשנות, יחד עם הרכבת הקלה, את הרגלי הנסיעה בגוש דן.calcalist
איתמר בן מאיר, מנכ"ל נת"ע, ציין כי המטרו הוא קטר כלכלי חשוב שיביא תעסוקה ופרנסה לאלפי ישראלים ובני משפחותיהם, והדגיש את המחויבות של נת"ע להקטין ככל הניתן את ההפרעה לחיי היום-יום של התושבים המתגוררים בסמוך לאתרי העבודות.calcalist
ללא ספק. עצם פרסום מכרז כה רחב ומורכב לשיפוץ ולשדרוג 27,000 דירות (!) הסמוכות לאתרי החפירה מעיד על כך שנת"ע מודעת היטב לפוטנציאל הנזק ולחשש מתביעות בשל מטרדי בנייה – בעיקר מטרדים אקוסטיים, רעידות, אבק, פגיעה במיזוג אוורור וירידת ערך זמנית.
העבודות כוללות בידוד אקוסטי, החלפת חלונות, מערכות מיזוג חדשות – כל אלה הם פתרונות ידועים למניעת תביעות לפי פקודת הנזיקין על מטרדי רעש, אבק, חום וחוסר נוחות קיצונית.
זהו תקציב שמראה שמדובר לא רק במחווה ציבורית, אלא בניהול סיכונים משפטיים. גוף שלא חושש מתביעות, לא מקצה סכום עצום כזה על פני אלפי דירות – זה תכנון מובהק להפחתת חשיפה משפטית.
אמנם לא מדובר בהכרה בירידת ערך פורמלית, אך השדרוגים לדירות יכולים לשמש טיעון מגן של נת"ע בפני טענות לירידת ערך זמנית. כלומר, אם הדירה סובלת מירידת ערך זמנית בשל מטרדי חפירה, המדינה תטען שביצעה שיפוץ מקזז או אף מעלה ערך.
בפרויקטים כמו הרכבת הקלה בירושלים ותל אביב כבר הוגשו תביעות נזיקין על מטרדים ואף ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. נראה שהלקח הופנם ומיושם כעת בפרויקט המטרו.
גם ההצהרה של מנכ"ל נת"ע, איתמר בן מאיר, מדגישה את הרצון "להקטין את ההפרעה לחיי התושבים" – זו בדיוק השפה שבה משתמשים בתי המשפט כשבוחנים תביעות על מטרד.
נת"ע לא רק חוששת מתביעות – היא פועלת בפועל לצמצם את הסיכון המשפטי. זהו צעד חכם, אולי גם כתוצאה מהמלצות של יועצים משפטיים וחוות דעת מוקדמות על בסיס לקחים מפרויקטים קודמים.
אם תרצו, אפשר גם לנתח מהן העילות האפשריות לתביעה מצד דיירים, ומה הסיכוי שלהן להתקבל לפי פסיקה קיימת.
זיהום קרקע הוא בעיה סביבתית משמעותית בישראל ובעולם, עם השלכות כלכליות ובריאותיות חמורות.
ההשלכות הסביבתיות:
פגיעה במקורות מים: מזהמים בקרקע יכולים לחלחל למי התהום ולגופי מים עיליים ולזהם אותם זיהום זה יכול להשפיע על איכות מי השתייה, להזיק לחי ולצומח, ולגרום לנזקים אקולוגיים נרחבים.
פגיעה במערכות אקולוגיות:
זיהום קרקע יכול להשפיע על מגוון ביולוגי, לפגוע בבתי גידול של בעלי חיים וצמחים, ולפגוע בתפקודן של מערכות אקולוגיות. מזהמים יכולים להצטבר בגוף החי והצומח וליצור פוטנציאל סיכון גם לאדם.
פליטת גזי קרקע:
קרקע מזוהמת יכולה לפלוט גזים רעילים, שעלולים לסכן את בריאות האדם ולגרום לזיהום אוויר. גזים אלו יכולים לחדור למבנים סמוכים ולגרום לבעיות נשימה ואף להרעלה.
המשרד להגנת הסביבה: אחראי על אסדרה ופיקוח על תחום זיהום הקרקע בישראל.
המשרד מפרסם הנחיות ומקדם חקיקה בנושא, ומבצע פעולות פיקוח ואכיפה על מנת למנוע זיהום ולשקם קרקעות מזוהמות.
רשות המים: אחראית על הגנה על מקורות המים, ופועלת למניעת זיהומם כתוצאה מחלחול מזהמים מקרקע מזוהמת.
מוסדות התכנון: אחראים על שילוב שיקולים סביבתיים בתכנון ופיתוח של קרקעות, לרבות קרקעות מזוהמות.חשוב לציין: המקורות שהוצגו מתמקדים בהיבטים סביבתיים ותכנוניים של זיהום קרקע, ולא בהיבטים כלכליים באופן ישיר. לכן, המידע על ההשלכות הכלכליות של זיהום קרקע מבוסס על ידע כללי והיגיון, ולא על נתונים ספציפיים מהמקורות.
המסמכים מתארים מספר שיטות לטיפול בזיהום קרקע, כאשר הדגש הוא על קביעת סדרי עדיפויות המבוססים על היררכיית
1. מניעה: השיטה המועדפת היא מניעת זיהום קרקע במקור. הדבר יכול להיעשות באמצעות יישום אמצעי בקרה וניטור, התקנת אמצעי אטימות ותקינות, תחזוקה נאותה של תשתיות ומתקנים, והכנת נהלים למניעת ולטיפול בדליפות ושחרור חומרים מזהמים
2. טיפול באתר:
פינוי עדשת הדלק: במקרים של זיהום מדלק, ניתן לבצע פינוי של עדשת הדלק באמצעות שיטות שאיבה שונות כמו סקימר אקטיבי, סקימר פסיבי, או אמצעים אחרים.
טיפול במזהמים מומסים: ניתן לטפל במזהמים שהתמוססו במי התהום באמצעות טכנולוגיות שיקום שונות, עד להגעה לערכי יעד
3. שיקום הקרקע:
השבה: שימוש חוזר בקרקע המזוהמת באתר בו נוצר הזיהום או באתר אחר, לאחר שעברה טיפול. שימוש זה יכול לכלול שימוש כמצע לתשתיות, מילוי קרקע, הקמת סוללות אקוסטיות, וכיסוי במטמנות. קיימים ערכים ועקרונות לשימוש חוזר בקרקע מזוהמת, והשיטה מותרת רק באזורים מסוימים.
טיפול ביולוגי: טיפול ביולוגי מקדים במטרה לפרק את המזהמים לפני הטמנה באתרים מורשים.
טיפול באתר: טיפול בקרקע המזוהמת בתוך תחומי האתר המזוהם או בסמיכות אליו, באמצעות שיטות וטכנולוגיות ייעודיות ומוכחות. שיטה זו מורכבת יותר ואינה שכיחה בישראל
סילוק: במקרים מסוימים, כאשר לא ניתן לשקם את הקרקע, יש צורך בסילוקה לאתרים מורשים לטיפול בפסולת מסוכנת.
חשוב לציין: הבחירה בשיטת הטיפול המתאימה תלויה בגורמים שונים, כמו סוג הזיהום, היקפו, מיקומו, ומאפייני האתר והסביבה.
המסמכים מציינים גם את החשיבות של:
סקר קרקע: זיהוי ומיפוי מזהמים בקרקע באמצעות דגימות.
סקר סיכונים: הערכת הסיכון לציבור ולסביבה כתוצאה מהזיהום, וקביעת ערכי מטרה לשיקום.
ניטור: מעקב אחר ריכוזי המזהמים בקרקע ובמי התהום לאורך זמן.
ניהול סיכון: נקיטת אמצעים למזעור הסיכון מהזיהום, גם במקרים בהם לא ניתן להגיע לערכי סף.
מדרג דרישות: המשרד להגנת הסביבה הגדיר שלוש קבוצות מיקוד של עוסקים בחומרים מזהמים, כאשר לכל קבוצה דרישות שונות בנוגע לסקירה וטיפול בקרקע.
תכניות וולונטריות: המשרד מעודד בעלי קרקע לבצע טיפול וולונטרי בקרקע מזוהמת, בהתאם לנהלים ולדרישות גורמים עיקריים לזיהום קרקע בישראל
המקורות מציגים מגוון רחב של גורמים עיקריים לזיהום קרקע בישראל, תוך התמקדות בפעילויות תעשייתיות ותשתיתיות:
תחנות דלק וחוות מכלי דלקים: דליפות דלק ותשתיות דלק לקויות הן גורם משמעותי לזיהום קרקע, כפי שעולה ממסד הנתונים הארצי לקרקעות מזוהמות ומהדו"ח על סטטוס מקורות זיהום מי תהום דליפות אלו עלולות לזהם את הקרקע במרכיבי דלק, שמנים ומתכות כבדות.
פעילות תעשייתית:
ייצור ועיבוד מתכות: תעשייה זו עלולה לזהם את הקרקע במתכות כבדות, שמנים, חומצה ובסיס.
תעשייה כימית: שימוש בחומרים מסוכנים בתעשייה כימית עלול לגרום לזיהום קרקע בחומרים אורגניים נדיפים, חומרים אורגניים מוכלרים, חומצה ובסיס.
תעשיית מתכת וטיפול שטח פנים: תעשייה זו עלולה לזהם את הקרקע במתכות כבדות וחומצה/בסיס. הטמנה וסילוק פסולת לא מוסדרים:
בוצה: שימוש בבוצה שמקורה בטיפול בשפכים לכיסוי במטמנות עלול לגרום לזיהום קרקע.
פסולת מסוכנת: הטמנה לא מבוקרת של פסולת מסוכנת עלולה לגרום לחלחול מזהמים לקרקע ולזיהומה..
תשתיות:
צנרת דלק תת קרקעית: כשל בצנרת דלק תת קרקעית עלול לגרום לדליפות ולזיהום קרקע.
קווי דלק: דליפות מקווי דלק מהוות גורם סיכון לזיהום קרקע.
פעילויות נוספות:
תחבורה: פעילות תחבורה עלולה לגרום לזיהום קרקע כתוצאה מדליפות דלק ושמנים מכלי רכב.
חקלאות: שימוש בחומרי הדברה ודישון עלול לגרום לזיהום קרקע.
גורמים נוספים:
חוסר מודעות: בעבר, היעדר מודעות להשפעות ארוכות טווח של חומרים מסוכנים תרם לזיהום קרקע.
היעדר אסדרה: היעדר אסדרה מספקת בעבר אפשר שימוש בחומרים מסוכנים ופגיעה בקרקע.המקורות מצביעים על כך שזיהום קרקע בישראל נובע בעיקרו מפעילות אנושית, הן תעשייתית והן תשתיתית.חשוב לציין:
המקורות מתמקדים בעיקר בזיהום קרקע כתוצאה מפעילות תעשייתית ותשתיתית.
ייתכן שישנם גורמים נוספים לזיהום קרקע בישראל שלא הוזכרו במקורות אלו.
שתי המטרות העיקריות של מדיניות המשרד להגנת הסביבה בנוגע לזיהום קרקע הן:
צמצום השימוש בקרקע מזוהמת:
מטרת המשרד היא לצמצם את השימוש החוזר בקרקע מזוהמת, במיוחד למטרות כיסוי במטמנות פסולת זאת, מתוך הבנה שקרקעות מזוהמות מהוות משאב טבע מוגבל, ויש לשאוף לניצולן באופן בר-קיימא.על כן, נקבעו ערכים ועקרונות מחמירים לשימוש חוזר בקרקע מזוהמת, במטרה להבטיח שלא תיווצר פגיעה בסביבה או בבריאות הציבור בנוסף, קיימים אזורים בהם אסורה לחלוטין השבת קרקע מזוהמת, אפילו לאחר שעברה טיפול מניעת זיהום קרקע והטיפול בזיהומים קיימים:
המשרד פועל למנוע זיהום קרקע עתידי באמצעות קביעת דרישות מחמירות לעוסקים בחומרים מזהמים, פיקוח ואכיפה, וקידום חקיקה ותקנות במקרים של זיהומים קיימים, המשרד דורש ביצוע סקרים לאיתור ולמיפוי הזיהום, הערכת סיכונים, ותכנון וביצוע של פעולות שיקום, לרבות טיפול בקרקע, ניהול סיכון, וסילוק קרקע מזוהמת.המשרד מקדם גישה של "עדיפות סדרי עדיפויות מובהקת", לפיה הטיפול בזיהומים יתמקד באתרים בהם הסיכון הסביבתי והבריאותי הוא הגבוה ביותרלסיכום: מדיניות המשרד להגנת הסביבה בנוגע לזיהום קרקע שואפת לצמצם את השימוש בקרקע מזוהמת ולמנוע זיהומים חדשים, תוך התמקדות בטיפול בזיהומים קיימים בעלי פוטנציאל סיכון גבוה.שלבי הטיפול בזיהום דלק במי תהוםהמקורות מתארים תהליך רב שלבי לטיפול בזיהום דלק במי תהום, הכולל:
אירוע דליפת דלק יכול לנבוע ממקורות שונים, כגון תחנות דלק, צנרת דלק תת קרקעית, וחוות מכלי דלקים. זיהוי מוקדם של דליפה חיוני למניעת התפשטות הזיהום והחמרת הנזקים
איתור קרקע מזוהמת:
לאחר זיהוי הדליפה, יש לאתר את אזור הקרקע המזוהמת. ניתן לבצע זאת באמצעות סקר קרקע הכולל לקיחת דגימות וקביעת ריכוזי המזהמים. אפיון הזיהום ותיחומו המרחבי:יש לאפיין את סוגי המזהמים המעורבים בדליפה, היקף הזיהום, ומגמת התפשטותו. שלב זה כולל ניטור זיהום במרכיבי דלק מומסים במי התהום, ובחינת השינויים בריכוזים לאורך זמן.
הערכת הצורך בשיקום אקטיבי: בהתבסס על אפיון הזיהום, יש להעריך האם נדרש שיקום אקטיבי של מי התהום.
ההחלטה תלויה בחומרת הזיהום, פוטנציאל הסיכון לבריאות הציבור ולסביבה, וקיומם של קידוחי הפקה פעילים בסביבה.
פינוי עדשת הדלק: במידה ואותרה עדשת דלק צפה על פני מי התהום, יש לבצע פינוי שלה. פינוי העדשה נועד למנוע את המשך התפשטות הזיהום והתמוססות מזהמים במי התהום.לשם כך, נעשה שימוש באמצעים שונים, כגון סקימרים אקטיביים ופסיביים, ביילרים, ומשאבות.
שיקום מזהמים מומסים:
במידה וקיים זיהום של מומסי דלק במי התהום, יש לבצע פעולות שיקום להרחקתם.
רשות המים אחראית על קביעת תכנית שיקום מתאימה, הכוללת המלצה על הטכנולוגיה המתאימה ביותר.ייתכן שיידרש ביצוע פיילוט לבחינת יעילות הטכנולוגיה טרם יישומה
ניטור: לאחר ביצוע פעולות השיקום, נדרש ניטור קבוע של ריכוזי המזהמים במי התהום.הניטור נועד לוודא את יעילות הטיפול, לזהות חריגות, ולתת התרעה מוקדמת במקרה של התחדשות הזיהום.
סיום ניטור: לאחר ירידה משמעותית בריכוזי המזהמים ועמידה בערכי היעד, ניתן לסיים את הניטור הפעיל .
חשוב לציין: התהליך המתואר במקורות מתייחס לטיפול בזיהום דלק במי תהום, וייתכן שישנם הבדלים בתהליך הטיפול בזיהומי קרקע אחרים.המקורות אינם מפרטים את כל השיטות והטכנולוגיות הקיימות לטיפול בזיהום דלק, ומומלץ להיוועץ במומחים בתחום לקבלת מידע נוסף.
קיימות טכנולוגיות שיקום מתקדמות לטיפול בזיהום דלק במי תהום, כגון:
ביו-אוגמנטציה: הוספת מיקרואורגניזמים לקרקע המפרקים את המזהמים.
חמצון כימי: שימוש בחומרים מחמצנים לנטרול המזהמים.
שאיבה והזרעה: שאיבת מי תהום מזוהמים, טיפול בהם, והחזרתם לקרקע.
עלות הטיפול בזיהום דלק במי תהום יכולה להיות גבוהה מאוד, ותלויה בגורמים שונים, כגון היקף הזיהום, מורכבות האתר, והטכנולוגיה הנבחרת.
שני גופים מרכזיים האחראיים לפיקוח על זיהומי דלק בישראל:
המשרד להגנת הסביבה: המשרד אחראי על הגנה על בריאות הציבור ועל איכות הסביבה, ולכן עוסק בפיקוח על זיהומי דלק בכלל, ובפרט בזיהומי קרקע וגזי קרקע. המשרד מבצע סיורי פיקוח והליכי אכיפה בתחנות דלק , ובודק דוחות הנוגעים לבדיקות אטימות של תשתיות דלק תת קרקעיות.
המשרד מפרסם דוחות ומפות זיהום, כולל מפה ארצית של זיהומי קרקע, בה מחצית מהאתרים המזוהמים הינם תחנות דלק.
רשות המים: רשות המים אחראית על ניהול משק המים בישראל, ולכן אחראית על מניעת זיהום מי התהום. במקרים של זיהום דלק במי התהום, רשות המים אחראית על קביעת תכנית שיקום, המלצה על טכנולוגיות שיקום, וניטור יעילות הטיפול. רשות המים מנטרת אתרים בהם אותר זיהום מי תהום במרכיבי דלק, כולל אתרים פעילים ואתרים בהם הסתיים הטיפול.
שיתוף פעולה בין המשרדים: הטיפול בפאזות השונות של זיהומי דלק מתחלק בין המשרד להגנת הסביבה לבין רשות המים. שיתוף פעולה זה מתבצע באמצעות ניטור, פיקוח והנחיה של רשות המים, על פי הנחיית המשרד להגנת הסביבה.
משרד האנרגיה: משרד האנרגיה אחראי על הסדרה ופיקוח על תשתיות דלק בישראל.
משרד הבריאות: משרד הבריאות מעורב בקביעת תקני איכות סביבה ומי שתייה, ופועל להבטחת בריאות הציבור מפני זיהומי דלק.
In this post, we will expose the complex scam that runs the Israeli financial system, from innocent investors being lured into investing in bank stocks to the recent collapse in the housing developers' apartments. We will analyze the means and tricks behind this story and suggest ways to avoid similar traps in the future.
מהספר בועת נדל"ן
בעשור האחרון, שוק הנדל"ן הישראלי התאפיין בעליית מחירים חסרת תקדים, שאינה מוסברת באופן מלא על ידי גורמי יסוד כלכליים. מאמר זה מציג ניתוח מקצועי המבוסס על עקרונות שמאות מקרקעין וניתוח כלכלי, ומציע תזה מטרידה: מבצעי הקבלנים שהפכו לתופעה נרחבת בשנים האחרונות אינם מהווים הטבה אמיתית לצרכן, אלא עדות לקריסת מנגנון הסוואה וניפוח מחירים מתוחכם. המאמר מציע השוואה מבנית ומהותית בין המצב הנוכחי בשוק הנדל"ן לבין פרשת ויסות מניות הבנקים ב-1983, אחד המשברים הפיננסיים החמורים בתולדות ישראל. בשני המקרים, מערכת פיננסית עוצמתית יצרה מנגנון מתוחכם לשליטה במחירי נכסים, תוך ניתוק הולך וגדל בין השווי הכלכלי האמיתי לבין מחירי השוק המוצגים לציבור. המאמר בוחן כיצד מערכת המימון הנדל"נית, בהובלת הבנקים והקבלנים, יצרה לאורך 12 שנים מנגנון מורכב שהוביל לניפוח מחירים שיטתי בשוק הדיור, תוך הטעיית הציבור והרגולטורים. השילוב בין מערכת אשראי מעוותת, פרקטיקות תמחור בעייתיות, ומניפולציות שיווקיות יצר מערכת דמוית "הונאת פונזי" בקנה מידה לאומי. ממצאי המאמר מצביעים על כך שמבצעי הקבלנים העכשוויים והאגרסיביים מהווים סימן לקריסת מנגנון ההסוואה, בדומה למשבר של 1983, והם נועדו להסתיר את החולשה האמיתית של השוק ולהאריך את תוחלת החיים של המערכת הפיננסית הנוכחית. המאמר מסיים בהצעות לרפורמות מבניות נדרשות לייצוב שוק הנדל"ן, הגברת השקיפות, והגנה על המערכת הפיננסית והציבור מפני הסיכונים המערכתיים שנוצרו. מהספר בועת נדל"ן
כשמאי מקרקעין המתבונן בהתפתחות שוק הנדל"ן בישראל בעשור האחרון, קשה להתעלם מהתופעה יוצאת הדופן של עליית מחירים מתמשכת וחריגה. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובנק ישראל עולה כי מחירי הדירות בישראל עלו בכ-150% בתקופה זו, שיעור חריג בכל קנה מידה השוואתי בינלאומי ובהתייחס לפרמטרים כלכליים בסיסיים.בועת נדל"ן מאופיינת בכמה סימנים מובהקים, וכולם מתקיימים בישראל:
בניתוח מקצועי של שוק הנדל"ן, חובה להבחין בין עליית מחירים הנובעת מגורמי יסוד כלכליים לגיטימיים לבין בועה ספקולטיבית. גורמי יסוד כגון גידול דמוגרפי, היצע קרקעות מוגבל, ועלויות בנייה אכן תומכים בעליית מחירים מסוימת, אך אלה אינם יכולים להסביר את מלוא היקף העלייה שנצפתה.
ניתוח שמאי מקצועי מחייב בחינת המחירים אל מול מדדים כלכליים אובייקטיביים:
ניתוח מדדים אלה מעלה ספק משמעותי באשר למידת הקשר בין מחירי השוק למציאות הכלכלית האובייקטיבית.
בניתוח שמאי של שווי ריאלי, מקובל להעריך נכסים על בסיס גישת הכנסה (DCF), גישת ההשוואה הישירה, וגישת העלות. שלוש הגישות אמורות להוביל לתוצאות דומות בשוק מאוזן.הפער שנוצר בין התוצאות של שלוש הגישות הוא אינדיקציה מובהקת לעיוות בשוק:
פער זה מעיד על ניתוק מהותי בין מחירי השוק לערכים הכלכליים האובייקטיביים.
תופעה מטרידה נוספת היא הפער בין מדדי המחירים הרשמיים המתפרסמים על ידי הלמ"ס ובנק ישראל לבין המציאות בשטח. מדדים אלה מבוססים בעיקרם על נתוני העסקאות המדווחות לרשות המיסים, ואינם מצליחים לשקף באופן אמיתי את:
כשמאי מקרקעין, ניתן להצביע על פער של 10-15% בין המחירים הרשמיים למחירים בפועל בשנתיים האחרונות, פער שהולך ומתרחב ככל שהשוק נחלש.
תופעה מעניינת היא האופן שבו נרטיב "המחסור בהיצע" הפך לאקסיומה בלתי מעורערת בשיח הציבורי והמקצועי בישראל. ניתוח ביקורתי של נתוני הבנייה והתכנון מגלה תמונה מורכבת יותר:
אין ספק שקיימים אתגרי היצע בישראל, אך הנרטיב החד-ממדי של "מחסור קטסטרופלי" שימש כהצדקה מתמדת לרמות מחירים שאינן הגיוניות מבחינה כלכלית. השיח הציבורי בנושא זה מהווה חלק ממנגנון ההסוואה, המסייע לשוק לקבל ולהשלים עם רמות מחירים לא ריאליות.
פרשת ויסות מניות הבנקים של 1983 מהווה נקודת ציון דרמטית בתולדות הכלכלה הישראלית ומספקת מסגרת השוואתית מאירת עיניים למצב הנוכחי בשוק הנדל"ן. בליבת פרשת הוויסות עמדה מערכת מתוחכמת של מניפולציה במחירי ניירות ערך, שנוהלה על ידי הבנקים המובילים בישראל.המאפיינים המרכזיים של פרשת הוויסות היו:
התוצאה הייתה התמוטטות דרמטית של המערכת באוקטובר 1983, שהובילה להתערבות ממשלתית בעלות של מיליארדי דולרים ולפגיעה קשה באמון הציבור במערכת הפיננסית.
ההשוואה בין ויסות מניות הבנקים לשוק הנדל"ן העכשווי מגלה דמיון מבני מטריד:
בפרשת ויסות המניות, הבנקים יצרו מחירים מלאכותיים באמצעות רכישות עצמיות ותיאום ביניהם. בשוק הנדל"ן הנוכחי, מחירי השוק מנותקים מהשווי הכלכלי הריאלי באמצעות:
ב-1983, הבנקים היו השחקנים המרכזיים ביצירת והפעלת מנגנון הוויסות. גם כיום, הבנקים ממלאים תפקיד מרכזי, אם כי פחות ישיר:
בפרשת הוויסות, הבנקים יצרו ציפייה בקרב הציבור שהם "ידאגו" לערך המניות. בשוק הנדל"ן הנוכחי:
בשני המקרים, עם הזמן התרחב הפער בין הערך הכלכלי האמיתי לבין המחיר בשוק:
היבט מרתק בהשוואה בין שני המקרים הוא המנגנונים הפסיכולוגיים שהשוק מפתח כדי להתעלם מסימני האזהרה:
מנגנונים פסיכולוגיים אלו משותפים לשתי התקופות ומהווים חלק מהותי במנגנון שמונע את התפוגגות הבועה בטרם עת.
בשני המקרים ניכרים דפוסים דומים בהתנהלות הרגולטורית:
הדמיון בהתנהלות הרגולטורית בשני המקרים אינו מקרי. הוא משקף את האתגר הבסיסי שמציבות בועות נכסים לרגולטורים: ההכרה בקיום בועה מחייבת פעולה, אך פעולה עלולה לגרום להתפוצצות הבועה, תוצאה שרגולטורים ופוליטיקאים מבקשים להימנע ממנה בכל מחיר.
מערכת המימון של פרויקטים נדל"ניים בישראל מהווה מרכיב מרכזי במנגנון המאפשר ניפוח מחירים וניתוקם מערכם הכלכלי האמיתי. כשמאי מקרקעין המתמחה בהערכות שווי לצורכי מימון, ניתן להצביע על מספר מאפיינים ייחודיים:
מערכת זו יוצרת תמריצים מעוותים: הקבלנים מעוניינים בשמירה על רמת מחירים גבוהה גם במחיר של האטת קצב המכירות, והבנקים, שהשקיעו בפרויקטים, נוטים לאפשר זאת במקום לדרוש הורדת מחירים לצורך מימוש מהיר ופירעון האשראי.
מערכת היחסים בין הקבלנים לבנקים מאופיינת בתלות הדדית ובאינטרסים משותפים בשמירה על רמת מחירים גבוהה:
ניתוח מעמיק של מדיניות התמחור והמימון של הבנקים חושף פרדוקס כלכלי מטריד שמהווה את אחד ממנגנוני ההסוואה המתוחכמים ביותר בשוק:
פרדוקס זה מהווה אינדיקטור מובהק לעיוות מבני בשוק ולניתוק בין מחירי השוק לערכם הכלכלי האמיתי של הנכסים. הנכונות של הבנקים לממן עסקאות בתנאים אלה מעידה על תמריצים מעוותים במערכת ועל אינטרס בשימור רמות המחירים הגבוהות.
3.4 תפקיד הבנקים ביצירת "ערך סף" למחירי דירותהבנקים יוצרים בפועל "ערך סף" למחירי דירות באמצעות שני מנגנונים עיקריים:
בעוד שתפקידו של הבנק אמור להיות ניהול סיכונים וסינון עסקאות בעייתיות, בפועל מתקיימת מערכת שמעודדת הצבת רף מחירים גבוה ומקשה על ירידת מחירים אמיתית.
מערכת המשכנתאות בישראל פועלת לשימור רמות המחירים הגבוהות דרך:
התוצאה היא מערכת המאפשרת לרוכשים להתמודד עם מחירים גבוהים יותר, ובכך למעשה מייצבת ואף מעלה את רמת המחירים בשוק.
בשנים האחרונות נכנסו לשוק הנדל"ן הישראלי שחקנים מוסדיים חדשים, בעיקר קרנות ריט וגופים מוסדיים המשקיעים בנדל"ן מניב:
השפעתם של שחקנים אלה מרחיבה את מנגנון ההסוואה ומחזקת את הניתוק בין מחירי השוק לערכם הכלכלי האמיתי של הנכסים.
מבצעי הקבלנים שהפכו לתופעה נפוצה בשנים האחרונות מהווים מנגנון הסוואה מתוחכם המסתיר את החולשה האמיתית של השוק:
ניתוח מקצועי של מבצעי הקבלנים מגלה שבמקרים רבים, הערך האמיתי של ההנחה נמוך משמעותית מהמצג שמציגים הקבלנים, ועומד על 5-10% בלבד ממחיר השוק האמיתי.
מספר מניפולציות שכיחות בתמחור ובמבצעים מאפיינות את שוק הנדל"ן:
מניפולציות אלה מיועדות לשמר את מחירי המחירון הגבוהים במערכת הדיווח הרשמית, תוך ביצוע עסקאות במחירים נמוכים יותר בפועל.
ניתוח של מספר מקרי בוחן מרכזיים בפרויקטים שונים ברחבי הארץ חושף את הפער בין ההצהרות למציאות:מקרה 1 - פרויקט במרכז הארץ:
מקרה 2 - פרויקט בפריפריה:
מקרה 3 - דירות יוקרה:
מקרי הבוחן מדגימים כיצד המבצעים בפועל אינם משקפים הנחות אמיתיות ביחס למחירי השוק, אלא מהווים מנגנון הסוואה של ירידת מחירים אמיתית.
מבצעי הקבלנים משחקים תפקיד מרכזי בעיוות נתוני השוק ובהסתרת החולשה האמיתית בביקושים:
מנגנונים אלה יוצרים עיוות מערכתי בנתוני השוק המדווחים, ומקשים על זיהוי המגמות האמיתיות בביקושים ובמחירים.
המבצעים מלווים בטקטיקות שיווק פסיכולוגיות מתוחכמות:
טקטיקות אלה מיועדות להפחית את יכולת הניתוח הרציונלי של הרוכש ולעודד החלטות רכישה מהירות המבוססות על רגש ולא על ניתוח כלכלי קר.
הונאת פונזי מתאפיינת במספר מאפיינים מרכזיים, ובחינה מדוקדקת של שוק הנדל"ן הישראלי מגלה דמיון מטריד למודל זה:
בעוד שאין מדובר בהונאת פונזי קלאסית ומכוונת, המבנה המערכתי של שוק הנדל"ן הישראלי יצר דינמיקה דומה, שקיומה תלוי בהמשך כניסת רוכשים חדשים המוכנים לשלם מחירים גבוהים.
המערכת הנוכחית בשוק הנדל"ן תלויה באופן מוחלט בהמשך גיוס רוכשים חדשים מהסיבות הבאות:
כאשר מתחילה האטה בקצב כניסת הרוכשים החדשים, המערכת נכנסת למצוקה ומתחילים להופיע סדקים במנגנון ההסוואה, בדומה להונאות פונזי שמתחילות לקרוס כאשר יש האטה בגיוס משקיעים חדשים.
כל מערכת המתנהלת על פי דפוסים דמויי פונזי עומדת בפני קריסה בלתי נמנעת מהסיבות הבאות:
בדומה להונאת פונזי, שבה הקריסה עלולה להיות פתאומית ודרמטית, גם בשוק הנדל"ן עלולה להתפתח דינמיקה של קריסה מואצת ברגע שמתערער האמון בהמשך עליית המחירים.
בשנתיים האחרונות ניתן לזהות מספר סימנים מעידים המצביעים על קריסת מנגנון ההסוואה:
סימנים אלה, ובמיוחד ריבוי המבצעים והאגרסיביות שלהם, מצביעים על כך שמנגנון ההסוואה מתחיל להתמוטט, ושהשוק נמצא בשלב מתקדם של מחזור הבועה.
בדומה למשקיעים המוסדיים שמילאו תפקיד מרכזי בפרשת ויסות מניות הבנקים, כך גם בשוק הנדל"ן הנוכחי יש קבוצת "משקיעים" הממלאת תפקיד דומה:
בדומה למשקיעים המוסדיים ב-1983, גם משקיעי הנדל"ן כיום עלולים להיות הראשונים לזהות את שינוי המגמה ולנסות לצאת מהשוק, מה שעלול להאיץ את הקריסה.
נקודת השבירה של מודל פונזי והסימנים המקדימים לכךנקודת השבירה המכרעת בכל מערכת דמוית פונזי היא אובדן האמון הציבורי. בשוק הנדל"ן הישראלי ניתן לזהות מספר סימנים מקדימים לשינוי בתפיסה הציבורית:
אובדן האמון אינו מתרחש בבת אחת אלא בתהליך הדרגתי, אך ברגע מסוים יכול להגיע ל"נקודת טיפה" ולהוביל לתהליך מואץ של שינוי ציפיות וירידת מחירים.
מדיניות האשראי של הבנקים מהווה מרכיב מרכזי במנגנון ההסוואה של מחירי הנדל"ן. הבנקים פועלים בשני צדדים של המשוואה - הן במימון הקבלנים (היצע) והן במימון הרוכשים (ביקוש), ובכך יוצרים תנאים המאפשרים את שימור רמות המחירים הגבוהות:
לבנקים יש אינטרס מובהק בשמירה על יציבות מחירי הנדל"ן ובמניעת ירידה חדה במחירים:
משום כך, הבנקים נוטים לנקוט בצעדים שונים לתמיכה במחירי הנדל"ן ולבלימת ירידות מחירים אפשריות.
אחד המרכיבים המטרידים במערכת המימון הנדל"נית הוא ניגוד העניינים המובנה במודל העסקי של הבנקים:
ניגודי עניינים אלה מהווים כשל שוק מובנה ומוסיפים שכבה נוספת לעיוות במנגנוני התמחור בשוק הנדל"ן.
בחינה מעמיקה של מדיניות האשראי של הבנקים חושפת תמחור סיכונים לקוי שעלול לפגוע ביציבות המערכת הפיננסית:
תמחור סיכונים לקוי זה מגדיל את הסיכון המערכתי ומחמיר את הפוטנציאל לפגיעה ביציבות המערכת הפיננסית בעת התפוגגות בועת הנדל"ן.
הפיקוח על הבנקים עורך מבחני קיצון למערכת הבנקאית, אך יש ספק האם מבחנים אלה משקפים את הסיכונים האמיתיים בשוק הנדל"ן:
מבחני קיצון מציאותיים יותר היו מחייבים את הבנקים להיערך טוב יותר לאפשרות של התפוצצות בועת הנדל"ן, ולנקוט במדיניות אשראי שמרנית יותר.
משבר אשראי נדל"ני עלול להוביל להשלכות מרחיקות לכת על המערכת הבנקאית בישראל:
ניתוח ההשלכות האפשריות מדגיש את הסיכון המערכתי הגלום בהמשך התנפחות בועת הנדל"ן והתלות ההדדית בין שוק הנדל"ן למערכת הפיננסית.
אחד הכשלים המרכזיים בשוק הנדל"ן הישראלי הוא היעדר מנגנון פיקוח אפקטיבי על תמחור נכסים:
חוסר השקיפות במדידת מחירים מקשה על זיהוי מגמות אמיתיות בשוק ומאפשר את שימור מנגנון ההסוואה.
הרגולטורים, ובראשם בנק ישראל, מילאו תפקיד פסיבי ולעיתים אף תומך במנגנוני ההסוואה:
תפקודם הפסיבי של הרגולטורים מזכיר במידה רבה את תפקודם בפרשת ויסות מניות הבנקים, כאשר הרגולטורים נמנעו מלהתערב עד למשבר.
ההשוואה בין כשלי הפיקוח בתקופת ויסות מניות הבנקים לבין הכשלים כיום מגלה דמיון מטריד:
לקחי ועדת בייסקי שנכתבו לאחר משבר ויסות המניות בנוגע לכשלי הפיקוח נראים רלוונטיים באופן מטריד גם למצב הנוכחי בשוק הנדל"ן.
מהבחינה המשפטית, קיים קושי להגדיר את העיוותים בשוק הנדל"ן כהונאה מכוונת במובן הפלילי, אך ניתן לזהות מספר פרקטיקות בעייתיות:
אף שקשה להוכיח הונאה מכוונת ברמה המערכתית, ריבוי הפרקטיקות הבעייתיות מצביע על כשל אתי ורגולטורי משמעותי בשוק.
מערכת המס בישראל כוללת מספר עיוותים התורמים להמשך תמחור-היתר בשוק הנדל"ן:
רפורמה במערכת המס יכולה להוות כלי משמעותי להפחתת עיוותי התמחור בשוק הנדל"ן ולעידוד שימוש יעיל יותר במלאי הדיור הקיים.
המפקח על הבנקים אמור להיות קו ההגנה המרכזי מפני התפתחות סיכונים מערכתיים, אך נראה שלקחי 1983 לא נלמדו במלואם:
אחריות המפקח על הבנקים היא קריטית למניעת משבר פיננסי הנובע מהתפוצצות בועת הנדל"ן, וחיוני שיינקטו צעדים אפקטיביים יותר להתמודדות עם הסיכונים.
1983 - פרשת ויסות מניות הבנקים - כשתופעה מקרו כלכלית מוצאת עצמה על ספסל הנאשמים
מספר מגמות בשוק הנדל"ן בשנתיים האחרונות מעידות על קריסה הדרגתית של מנגנון ההסוואה:
מגמות אלה מצביעות על כך שמנגנון ההסוואה המתוחכם שפעל לאורך עשור מתחיל להתמוטט, והשוק נכנס לשלב חדש שבו הפער בין המחירים המוצהרים למחירים בפועל אינו יכול להימשך.
מבצעי הקבלנים, שפעם היו אירוע נדיר יחסית, הפכו לנורמה בשוק ומהווים סימן ברור לחולשתו:
העלייה בתדירות ובהיקף המבצעים מהווה אינדיקטור ברור לכך שהשוק אינו יכול עוד לתמוך במחירי המחירון המוצהרים, וכי הקבלנים נאלצים להתאים את המחירים האפקטיביים למציאות השוק.
אחד הסימנים המובהקים לקריסת מנגנון ההסוואה הוא הגידול בפער בין מחירי המחירון הרשמיים למחירי העסקאות בפועל:
הפער הגדל מהווה עדות לכך שמנגנון ההסוואה המבוסס על מחירי מחירון מנופחים מתחיל להתפרק, וכי השוק נמצא בתהליך התאמה למחירים ריאליים יותר.
גם בדו"חות רשמיים של בנק ישראל וגופי ממשלה אחרים ניתן למצוא רמזים מרובים לקיום עיוותים בשוק הנדל"ן:
הרמזים בדו"חות הרשמיים, גם אם הם מנוסחים בזהירות, מעידים על כך שגם הרגולטורים מתחילים להכיר בעיוותים בשוק ובאפשרות של התאמת מחירים משמעותית.
תופעה נוספת המעידה על קריסת מנגנון ההסוואה היא הפער הגדל בין מחירי דירות יד שנייה למחירי דירות חדשות:
הפער בין שני חלקי השוק מצביע על כך שבעוד ששוק היד השנייה מגיב באופן מהיר יותר לשינויים בביקוש, הקבלנים מנסים לשמר את רמות המחירים הגבוהות באמצעות מבצעים והנחות.
עלייה בהיקף ההתדיינויות המשפטיות בתחום הנדל"ן מהווה אינדיקטור נוסף לבעיות בשוק:
העלייה בהיקף ההתדיינויות המשפטיות מעידה על מתחים גוברים בשוק ועל התפוררות האמון בין השחקנים השונים - אינדיקטור ברור למצב של משבר מתפתח.
מעבר למנגנוני ההסוואה הרשמיים, קיימת בשוק הנדל"ן כלכלת צללים המהווה חלק בלתי נפרד מהמערכת:
כלכלת הצללים מעוותת את הנתונים הרשמיים ומקשה עוד יותר על הבנת מצב השוק האמיתי. היא גם מהווה כר פורה להלבנת הון, להעלמות מס ולפעילות לא חוקית.
מבנה התגמולים בשרשרת השיווק והמכירות של הנדל"ן משפיע על דינמיקת התמחור ועל האינטרסים של השחקנים השונים במערכת:
מערכת התגמולים של שרשרת השיווק והמכירות היא חלק בלתי נפרד ולגיטימי בשוק הנדל"ן. עם זאת, שקיפות רבה יותר בנוגע למערכות תגמול אלה יכולה לסייע לרוכשים לקבל החלטות מושכלות יותר, ולהפחית את החשש לניגודי עניינים אפשריים. הדרישה לשקיפות אינה מרמזת שהפרקטיקות הקיימות לא אתיות, אלא מכוונת לחזק את אמון הציבור במערכת ולאפשר החלטות מבוססות יותר.
יועצי המשכנתאות, המציגים עצמם כמייצגי האינטרס של הרוכשים, ממלאים למעשה תפקיד מורכב בהנצחת המערכת:
תפקידם של יועצי המשכנתאות מדגים את האופן שבו גם גורמים הנתפסים כמסייעים לרוכשים מהווים למעשה חלק ממנגנון התמיכה במחירים הגבוהים.
שוק הנדל"ן מהווה אפיק מרכזי להלבנת הון, וההון השחור משפיע באופן משמעותי על תמחור הנכסים:
ההון השחור מייצר עיוותים משמעותיים בשוק, במיוחד במגזרים מסוימים (כגון דירות יוקרה), ומשפיע על המחירים בכל רמות השוק.
בועת הנדל"ן והמחירים המנופחים יוצרים עיוות חמור בהקצאת המשאבים במשק הישראלי:
עיוותים אלה פוגעים בצמיחה הכלכלית ארוכת-הטווח של המשק, ומקטינים את היעילות הכלכלית הכוללת.
בועת הנדל"ן מחריפה באופן משמעותי את אי-השוויון בחברה הישראלית:
המחירים המנופחים של הדיור מהווים אחד הגורמים המרכזיים לגידול באי-השוויון הכלכלי בישראל בעשור האחרון.
העול הכלכלי על הדור הצעיר של רוכשי הדירות מייצר השלכות ארוכות-טווח חמורות:
ההשלכות של מצב זה חורגות מהתחום הכלכלי המיידי ומשפיעות על מבנה החברה, הדמוגרפיה ואיכות החיים לטווח ארוך.
הדמיון המבני למשבר ויסות מניות הבנקים של 1983 מעורר חשש לסיכון מערכתי דומה:
בעוד שהמערכת הבנקאית כיום נחשבת יציבה יותר מזו של 1983, עדיין קיים סיכון מערכתי משמעותי הנובע מהחשיפה הגבוהה לענף הנדל"ן ומהשפעתו הרחבה על המשק.
המחירים הגבוהים של הדיור יוצרים מציאות חדשה של "מעמד שוכרים לנצח" עם השלכות חברתיות עמוקות:
התגבשות "מעמד שוכרים לנצח" מהווה שינוי חברתי מבני עמוק בחברה הישראלית, עם השלכות רחבות על מבנה המשפחה, הקהילה והחברה בכללותה.
עלויות הדיור הגבוהות משפיעות באופן ישיר על החלטות פריון ותכנון משפחה:
בחברה כמו ישראל, שבה שיעורי הילודה מהווים מרכיב מרכזי בזהות הלאומית ובתכנון עתידי, ההשפעה על דפוסי הילודה היא בעלת משמעות לאומית.
התקשורת הישראלית ממלאת תפקיד מורכב בסיקור שוק הנדל"ן, ולעיתים קרובות משמשת כשותפה במנגנון ההסוואה:
סיקור התקשורתי המוטה משפיע על תפיסות הציבור ותורם לתחזוק הציפיות הגבוהות והבלתי מציאותיות לגבי מחירי הנדל"ן העתידיים.
תופעה נרחבת בסיקור התקשורתי של שוק הנדל"ן היא התוכן השיווקי המוסווה:
תופעה זו פוגעת באמינות הסיקור התקשורתי ומקשה על הציבור לקבל מידע אובייקטיבי על מצב השוק האמיתי.
התקשורת מילאה תפקיד מרכזי בחיזוק והפצת נרטיב "המחסור בדירות" כהסבר בלעדי כמעט למחירי הנדל"ן:
הנרטיב התקשורתי תרם להתפתחות ציפיות בלתי מציאותיות בקרב הציבור, שהזינו את המשך עליית המחירים ותמכו בבועת המחירים.
השוואת הסיקור התקשורתי של שוק הנדל"ן כיום לסיקור של מניות הבנקים לפני ואחרי משבר 1983 מגלה דמיון מטריד:
הדמיון בדפוסי הסיקור מדגיש את הכשל המערכתי של התקשורת בזיהוי ודיווח על סיכונים מערכתיים, ואת תפקידה בשימור מצב השוק הקיים.
לאור הממצאים שהוצגו, יש צורך דחוף בשיפור השקיפות והרגולציה בתחום תמחור הדירות:
צעדים אלה יאפשרו לרוכשים לקבל החלטות מושכלות יותר ויפחיתו את הפער בין מחירי המחירון למחירי העסקאות בפועל.
מערכת האשראי והמשכנתאות מהווה מרכיב מרכזי בניפוח מחירי הנדל"ן, ודורשת רפורמה משמעותית:
רפורמות אלה יכולות לסייע בריסון הגורמים המימוניים התומכים בבועת המחירים ולהגביר את היציבות ארוכת הטווח של שוק הנדל"ן.
פיתוח אלטרנטיבות משמעותיות לבעלות פרטית הוא צעד חיוני לייצוב שוק הדיור:
פיתוח אלטרנטיבות ראויות לבעלות פרטית יקטין את הלחץ לרכוש דירה "בכל מחיר", ויסייע להפחית את העיוותים בשוק.
פיתוח וקידום מדדים אלטרנטיביים לתמחור נכסים יאפשרו הערכה מדויקת יותר של השווי האמיתי:
מדדים אלה יאפשרו לציבור, לרגולטורים ולמערכת הפיננסית להעריך טוב יותר את מצב השוק ולזהות מוקדם יותר התפתחות של בועות מחירים.
הפיקוח המפוצל על שוק הנדל"ן בין גופים רגולטוריים שונים מקשה על זיהוי סיכונים מערכתיים ומניעתם. יש צורך בהקמת רגולטור ייעודי:
רגולטור ייעודי יוכל לזהות ולטפל בסיכונים מערכתיים באופן אפקטיבי יותר מאשר המבנה הרגולטורי הנוכחי.
מדינות אחרות פיתחו מודלים אפקטיביים להתמודדות עם אתגרי שוק הנדל"ן, מהם ניתן ללמוד:
אימוץ מרכיבים מוצלחים ממודלים אלה, תוך התאמתם לנסיבות הייחודיות של ישראל, יכול לסייע בפיתוח מערכת דיור יציבה, הוגנת וברת-השגה.
מאמר זה הציג תזה מקיפה לפיה מבצעי הקבלנים הנרחבים שראינו בשנים האחרונות אינם מהווים הטבה אמיתית לצרכן, אלא עדות לקריסתו של מנגנון הסוואה מתוחכם שפעל במשך שנים בשוק הנדל"ן הישראלי.ניתוח מקצועי של שוק הנדל"ן הישראלי חושף מערכת מורכבת של עיוותי תמחור, מניפולציות שיווק, ומימון בעייתי, שהובילו לניתוק הולך וגדל בין מחירי השוק לבין הערך הכלכלי האמיתי של הנכסים. ניתוק זה דומה במאפייניו לתופעת ויסות מניות הבנקים של 1983, עם מאפיינים דומים של ניתוק בין ערך כלכלי אמיתי למחיר, תלות בהמשך כניסת "משקיעים חדשים", ומנגנוני הסוואה מתוחכמים.מבצעי הקבלנים האגרסיביים של השנים האחרונות מהווים למעשה ניסיון נואש לשמר את רמות המחירים הגבוהות באמצעות הסוואת הירידה האמיתית בביקושים, וסימנים אחרים מצביעים אף הם על התפוררות מנגנון ההסוואה: הארכת זמני מכירה, ירידה בהתחלות בנייה, וקשיים פיננסיים של קבלנים.למצב זה השלכות חברתיות-כלכליות חמורות, כולל אי-שוויון גובר, עול כבד על הדור הצעיר, וסיכונים ליציבות המערכת הפיננסית.
ההשוואה לפרשת ויסות מניות הבנקים מובילה למסקנה מטרידה שהלקחים מאותו משבר לא נלמדו כראוי:
אי-למידת הלקחים מפרשת 1983 הגבירה את הסיכוי להתפתחות בועה דומה בשוק הנדל"ן, עם פוטנציאל להשלכות חמורות לא פחות.
לאור הממצאים והניתוח, יש צורך בנקיטת צעדים משמעותיים למניעת משבר מערכתי:
צעדים אלה דורשים אומץ פוליטי ומקצועי, אך הם חיוניים למניעת משבר מערכתי ולבניית מערכת דיור יציבה והוגנת לטווח ארוך.
לאור הניתוח המקיף שהוצג במאמר, ניתן להציע מספר תרחישים אפשריים לעתיד שוק הנדל"ן הישראלי:
ההתפתחות בפועל תלויה במידה רבה במדיניות שתינקט, בקצב עליית הריבית, ובאירועים חיצוניים שעשויים להשפיע על הכלכלה. אולם, המסקנה החד-משמעית היא שהמצב הנוכחי אינו בר-קיימא לטווח ארוך, וכי התאמת מחירים כלשהי בלתי נמנעת.הפתרון המיטבי יהיה בניית מדיניות שתאפשר "נחיתה רכה" ככל האפשר, תוך התמודדות עם הגורמים המבניים שהובילו למצב הנוכחי.
כשמאי מקרקעין, חובתי המקצועית והאתית היא להציג ניתוח מקצועי, אובייקטיבי וביקורתי של שוק הנדל"ן. המאמר הנוכחי נועד להאיר את המנגנונים המורכבים הפועלים בשוק, ולהציע דרכים לשיפור תפקודו לטובת כלל הציבור. רק שוק דיור יציב, שקוף והוגן יוכל לענות באמת על הצורך הבסיסי של כל אזרח בקורת גג במחיר סביר.
הריבית הממוצעת על המשכנתה היום היא מעל 5 אחוז וזאת בשעה שהבנקים מאשרים ומממנים עסקאות לרכישת נכסים בתשואות של פחות מ-3 אחוז.(תשואות שליליות). למעשה הם נותנים לכם הלוואה של 200 שח ומאשרים לכם לרכוש בהלוואה הזו שהם נתנו לכם 100 שח. (האקוויטי של הבנקים היום הוא שלילי).
שווי הדירה שלכם הוא דמי שכירות שנתיים חלקי 6 אחוז ומעלה - בהתאם למיקום הדירה. (בבית שאן, טבריה וק"ש זה 8 אחוז ומעלה).
התשואה לחישוב צריכה להיות תמיד גבוה מהריבית הממוצעת על המשכנתה ו/או ריבית הפריים ו/או ריבית אג"ח ישראל 10 שנים ו/או ריבית אלטרנטיבית.זה, בקליפת האגוז כל הסיפור בשים לב שהם - הגופים המממנים, עושים תשואות דו ספרתיות כשהם שולחים אתכם לרכוש נכסים עם תשואות שליליות.
קרדיט: אתר ICE - דירוג פקדונות הבנקים https://www.ice.co.il/realestate/news/article/1055280
In the last decade, the Israeli real estate market has been characterized by unprecedented price increases that cannot be fully explained by fundamental economic factors
This article presents a professional analysis based on real estate appraisal principles and economic analysis, proposing a disturbing thesis: the developers' promotional offers that have become widespread in recent years do not represent genuine consumer benefits, but rather evidence of the collapse of a sophisticated price inflation and concealment mechanism
The article offers a structural and substantive comparison between the current situation in the real estate market and the Bank Stock Regulation Affair of 1983, one of the most severe financial crises in Israel's history
In both cases, a powerful financial system created sophisticated mechanisms to control asset prices, with a growing disconnect between the true economic value and the market prices presented to the public
The article examines how the real estate financing system, led by banks and developers, has created over 12 years a complex mechanism that led to systematic price inflation in the housing market, misleading both the public and regulators
The combination of a distorted credit system, problematic pricing practices, and marketing manipulations has created a "Ponzi-like" system on a national scale
The findings indicate that the current aggressive promotional offers by developers are a sign of the collapse of the concealment mechanism, similar to the 1983 crisis, and are designed to hide the market's true weakness and extend the lifespan of the current financial system
The article concludes with proposals for structural reforms needed to stabilize the real estate market, increase transparency, and protect the financial system and the public from the systemic risks that have developed
In this blog, we will examine the history of the Sabbath elevator and the challenges and halachic considerations associated with its use. We will explain how it works and what its benefits are for modern life.
מאת: חיים אטקין, שמאי מקרקעין מוסמך
מעלית שבת מהווה פתרון טכנולוגי המאפשר לשומרי שבת להשתמש במעלית מבלי לחלל את השבת על פי ההלכה היהודית. בעוד שפתרון זה נותן מענה לצרכים הלכתיים, הוא מעורר שאלות מורכבות בבניינים משותפים - במיוחד כאשר אוכלוסיית הדיירים מגוונת מבחינת אורח חיים ואמונה.מאמר זה יבחן את ההשפעות האפשריות של מעלית שבת על שווי דירות בבניין מגורים משותף, תוך התייחסות לתרחישים שונים - בניין עם מעלית יחידה לעומת בניין עם שתי מעליות, וינתח את ההיבטים המשפטיים והכלכליים הרלוונטיים בתחום זה.
על פי ההלכה היהודית, קיימים מספר איסורים הנוגעים לשימוש בחשמל ומכשירים חשמליים בשבת, ובכללם:
במעלית רגילה, כניסה ויציאה של אדם גורמת לשינוי בעומס, המשפיע על פעולת המנוע, ולחיצה על כפתורים משלימה מעגלים חשמליים - פעולות האסורות בשבת.
קיימים מספר פתרונות טכנולוגיים למעליות שבת:
הערכה מדויקת של עלויות התקנת מנגנון שבת במעלית קיימת וההוצאות השוטפות הכרוכות בתחזוקתה משתנה בהתאם למספר גורמים:
לקבלת הערכת עלויות מדויקת, מומלץ לפנות למספר חברות מעליות מוסמכות לצורך קבלת הצעות מחיר מפורטות.
סעיף 59ז' לחוק המקרקעין (תיקון מס' 29), התשס"א-2001, קובע מנגנון לאיזון בין צרכי דיירים שומרי מסורת לבין דיירים שאינם מעוניינים במעלית שבת. עיקרי הסעיף:
בתי המשפט בישראל דנו במספר מקרים בסוגיית מעליות שבת. להלן מספר פסיקות מרכזיות:
לצורך ניתוח מעמיק של פסיקות עדכניות ויישומן בנסיבות ספציפיות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ובתים משותפים.
בבניינים חדשים, במיוחד באזורים בעלי אוכלוסייה דתית:
במקרה של מעלית יחידה:
האתגרים העיקריים בהסבת מעלית יחידה למעלית שבת:
להסבת מעלית יחידה למעלית שבת עשויות להיות השפעות על שווי הדירות בבניין, אך היקף ההשפעה תלוי במספר גורמים:גורמים משפיעים:
לקביעת ההשפעה המדויקת על שווי הדירות בבניין ספציפי, נדרשת הערכת שמאי מקרקעין מוסמך המכיר את השוק המקומי ומאפייני האוכלוסייה באזור.
בניין עם שתי מעליות מציע יתרונות ברורים:
במקרה של שתי מעליות, ההשפעה על שווי הדירות תהיה שונה מאשר במקרה של מעלית יחידה:גורמים להתחשבות:
הערכת ההשפעה המדויקת על שווי הדירות דורשת ניתוח מקצועי של שמאי מקרקעין, בהתבסס על נתוני עסקאות השוואה רלוונטיות באזור.
יזמים בפרויקטים חדשים נדרשים לשקול:
בהערכת השפעת מעלית שבת על שווי דירות, יש להתחשב במספר גורמים:
שיטות הערכה אפשריות:
לצורך הערכה אמינה של השפעת מעלית שבת על שווי דירות, יש לערוך מחקר שוק מקיף הכולל:
הערכת ההשפעה צריכה להתבסס על ניתוח אמפירי של נתוני שוק עדכניים ולא על הנחות כלליות.
נזילות הנכס עשויה להיות מושפעת מקיום מעלית שבת:
בעת הערכת שווי דירות בבניינים עם מעלית שבת, יש להתחשב בגורמים הבאים:
לצורך הערכת שווי מקצועית של דירות בבניינים עם מעלית שבת, מומלץ:
שמאי מקרקעין נדרש להתחשב בגורמים הבאים:
בבניינים עם מעלית יחידה:
בבניינים עם שתי מעליות:
ההשפעה של מעלית שבת על שווי דירות משתנה בהתאם למספר גורמים מרכזיים:
לקביעת ההשפעה המדויקת על שווי דירות ספציפיות, נדרשת הערכה פרטנית של שמאי מקרקעין מוסמך.
סעיף 59ז לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969:"מעלית שבת(א) בבית משותף שיש בו יותר ממעלית אחת, רשאים מי שבבעלותם שישים אחוזים מהדירות בבית המשותף, להחליט באסיפה הכללית כי מעלית אחת תופעל בפיקוד שבת.(ב) בבית משותף שבו מעלית יחידה, רשאים מי שבבעלותם שבעים אחוזים מהדירות בבית המשותף להחליט באסיפה הכללית כי המעלית תופעל בפיקוד שבת, ובלבד שניתן לקבוע בקלות, הסדר שיבטיח אפשרות שימוש סביר במעלית לדיירים המתנגדים לכך; בהעדר הסכמה בדבר ההסדר, יקבע המפקח את ההסדר לפי פניית דייר המתנגד להפעלת המעלית בפיקוד שבת.(ג) מפקח רשאי, לאחר שהוגשה לו תביעה בסכסוך שעניינו הפעלת מעלית בפיקוד שבת בבית משותף, לקבוע כי ההחלטה כאמור בסעיפים קטנים (א) או (ב), לא תיושם כלל, או שתיושם בתנאים שיקבע, אם שוכנע כי נסיבות מיוחדות מצדיקות זאת.(ד) לא תהיה הפליה בתשלומי ההוצאות הכרוכות בהתקנה, בהפעלה ובתחזוקה של מעלית בפיקוד שבת.(ה) בסעיף זה, "פיקוד שבת" – מנגנון להפעלת מעלית באופן אוטומטי לפי סדר קומות קבוע מראש."
בעת ניסוח הסדרי שימוש למעלית שבת בתקנון בית משותף, מומלץ להתייחס לנושאים הבאים:
לניסוח הסדרים מפורטים ומותאמים לבניין ספציפי, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ובתים משותפים.
האם די בדרישה של דייר אחד כדי להפוך אחת מהמעליות למעלית שבת? כן, בבניין מגורים שבו מותקנות לפחות שתי מעליות, מספיקה דרישה של דייר אחד כדי להפעיל את מנגנון "פיקוד שבת" באחת מהמעליות, בתנאי שמותקן בה מנגנון מתאים לכך2378.
בבניין עם שתי מעליות לפחות, די בדרישה של דייר אחד כדי להפעיל מעלית שבת (אם קיים מנגנון מתאים), וההוצאות חלות רק על הדורשים. אין צורך בהסכמת רוב הדיירים להפעלה, אך להתקנה ראשונית של המנגנון נדרשת הסכמה רחבה יותר387.
נדל"ן מהווה אחד מאפיקי ההשקעה המועדפים בעולם, ולא בכדי. הוא מתפקד כמכונת מזומנים המניבה הכנסה שוטפת לאורך זמן, כאשר במקביל ערכו הבסיסי נוטה לעלות. יתרון זה הופך את הנדל"ן למכשיר פיננסי אטרקטיבי המציע הן תשואה שוטפת והן פוטנציאל לרווח הוני.
בהשקעת נדל"ן, הרוכש למעשה מקבל לידיו נכס המייצר תזרים מזומנים באחת משתי דרכים:
בשל עלותם הגבוהה של נכסי נדל"ן, רוב המשקיעים נדרשים לשלב מימון בנקאי. כאן טמון אחד העקרונות המרכזיים להצלחת ההשקעה:
נכס איכותי יתאפיין ב:
נכס בעייתי יתאפיין ב:
בניגוד למכונות ומוצרים תעשייתיים המתיישנים, לנדל"ן מספר יתרונות מובנים:
כפי שציין מארק טוויין: "קנו קרקע, הם לא מייצרים אותה יותר". מוגבלות ההיצע יוצרת לחץ על המחירים לאורך זמן, במיוחד באזורים מבוקשים.
נכסי נדל"ן ניתנים לשדרוג ולהשבחה באמצעים שונים:
כאשר רבים מגלים את יתרונות הנדל"ן כמכונת מזומנים, נוצרות תופעות שוק שיש להיזהר מפניהן:
השקעה מושכלת בנדל"ן דורשת:
נדל"ן אכן יכול לשמש כמכונת מזומנים משמעותית, אך כמו בכל השקעה, חשיבות רבה נודעת למחיר הרכישה, לתנאי המימון, ולניהול נכון של הנכס לאורך זמן.
כאשר מכונת המזומנים שלנו (נכס הנדל"ן) מספקת תשואה הנמוכה מעלות המימון שלה – מתקיימת למעשה תשואה שלילית אפקטיבית. תופעה זו מהווה אינדיקטור מובהק לפער בין הערך הפונדמנטלי של הנכס לבין מחירו בשוק, ומשמשת כסמן מהימן לקיומה של בועת מחירים.
בשוק המצוי בבועת מחירים ניתן לזהות מספר תופעות אופייניות:
ערך פונדמנטלי של נכס נדל"ן מחושב על בסיס היוון תזרים המזומנים העתידי שלו. כאשר התשואה הישירה (שכר דירה פחות הוצאות) נמוכה מעלות ההון, מתקיים אחד משני מצבים:
המצב השני מעיד על קיומה של בועה, שכן הוא מבוסס על ההנחה ש"יימצא קונה שיהיה מוכן לשלם יותר" (תיאוריית "האידיוט הגדול יותר").
ניתן לזהות בועת מחירים באמצעות מספר מדדים כמותיים:
כאשר בועת מחירים מתפוצצת, התיקון בשוק עלול להיות חד ולהוביל ל:
העיקרון המנחה להשקעה בנדל"ן צריך להיות "תשואה תחילה, עליית ערך אחר כך". משקיע מקצועי:
תשואה שלילית מתמשכת היא לא רק סימן אזהרה למשקיע הבודד, אלא גם אינדיקטור מערכתי לחוסר איזון בשוק ולסיכון מוגבר, המחייב זהירות יתרה מכל המעורבים בענף.
מדוע כולם אוהבים נדל"ן (בצדק) כי הוא מכונת מזומנים. או שהוא מכניס לך כסף או שהוא חוסך לך כסף (בשימוש עצמי) לכן השווי שלו תמיד חיובי - כמו של כסף. מה זה אומר שווי חיובי? התשואה ממנו תמיד חיובית, גבוה מעלות ההלוואה שמימנה את רכישתו ומה קורה כשזה לא קורה או אם חלילה התשואה היא שלילית רחמנא לצלן? על מה זה מעיד? ובכלל - מה זה תשואה איך בודקים אותה? האם ביטחון כלכלי הוא גורם או פקטור בחישוב התשואה? האם שלום בית - שביעות רצון של האישה הם פקטור בחישוב התשואה? ודאי שלא. זה בערך כמו שהבנק יגיד לנו - אני נותן לך ריבית נמוכה על הכסף שלך אבל תוסיף לזה עוד אחוז או יותר בגלל הביטחון שאני בנק ושהכסף שלך בטוח אצלי.
האם אפשר בתחשיב התשואה להכניס גורמים שאינם כלכליים? התשובה ברורה - לא ודאי שלא, כמו הדוגמה עם הריבית על הפיקדון שהבנק נותן לנו - המבחן הוא כלכלי. כאשר כנסים סוגיות אחרות כמו חשש מעליית מחיר או תחשיבי עליית ערך הרי מדובר בבועה.
תשואה מחשבים על בסיס ערכים כלכליים בלבד.
שיקולים סנטימנטליים – כמו זיכרונות, רגשות או חיבור אישי – אינם ניתנים למדידה אובייקטיבית, ולכן אין להם מקום בחישוב תשואה. בדיוק כפי שלא ניתן לבטח ערך רגשי, כך גם לא ניתן לבסס עליו שווי.שווי נובע מהיגיון כלכלי. לא מרגש.
שיקולים שאינם כלכליים, כגון ערך סנטימנטלי או רגשי, אינם נכללים בחישוב תשואות, שכן הם אינם ניתנים לכימות אובייקטיבי ואינם משקפים ערך שוק. ערך רגשי משתנה מאדם לאדם — עבור אחד הוא מהותי, עבור אחר שולי — ולכן אין לו מקום במסגרת חישוב רציונלי של כדאיות כלכלית.
זה דומה בדיוק לאופן שבו חברות ביטוח אינן מבטחות ערך סנטימנטלי: אגרטל שעבר בירושה משפחתית עשוי להיות שווה לבת 10,000 ש"ח, אך שוויו הכלכלי האובייקטיבי הוא 100 ש"ח בלבד, ולכן זהו הסכום שניתן לבטח. באותו אופן, חישוב תשואה מתבסס אך ורק על ערכים מדידים וכלכליים, ולא על שיקולים אישיים או רגשיים.
"אם רוכש מוכן לשלם היום מחיר גבוה כי הוא חושב, חושש או מאמין שמחר המחיר יהיה גבוה יותר, זו בועה."
"אם משקיע, מוכן לשלם היום מחיר גבוה כי הוא מאמין שהוא ימכור במחיר גבוה יותר - זו בועה"
תשואה מחשבים על בסיס ערכים כלכליים בלבד.
שיקולים סנטימנטליים – כמו זיכרונות, רגשות או חיבור אישי – אינם ניתנים למדידה אובייקטיבית, ולכן אין להם מקום בחישוב תשואה. בדיוק כפי שלא ניתן לבטח ערך רגשי, כך גם לא ניתן לבסס עליו שווי.שווי נובע מהיגיון כלכלי. לא מרגש.
מי שניפחו את בועת הנדל"ן באישור עסקאות במחירים כפולים מהשווי הכלכלי, תוך התעלמות מתשואות שליליות מובהקות, מגלגלים היום עיניים בצדקנות ושואלים לכאורה בתמימות:
"מהי תשואה חיובית? איך בכלל מודדים אותה?"ובכן, באותה מידה אני שואל:
מהי תשואה חיובית על קרן נאמנות? על קופת גמל להשקעה?
האם גם שם אינכם יודעים למדוד?התשובה ברורה: כשמדובר בנדל"ן – פשוט בוחרים להתעלם מהשאלה, כי התשובה חושפת את עומק העיוות. תשואה חיובית היא מדד בסיסי בכל השקעה. מי שמתכחש לכך, אינו בודק שווי – אלא מכשיר מחיר.
בנדל"ן, התשובה פשוטה:תשואה שלילית היא כל תשואה הנמוכה מהריבית על ההלוואה שמימנה את הרכישה, ו/או מריבית הפריים, ו/או מריבית איגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים, ו/או מכל ריבית אלטרנטיבית רלוונטית, או ממוצע ביניהן.שומה כלכלית מחייבת השוואה בין תשואת הנכס לעלות המימון ולתשואות האלטרנטיביות בשוק. כל פער שלילי ביניהן מעיד על חוסר כדאיות כלכלית – ומשמעותו ברורה: השווי גבוה מהערך.
תשואה שלילית אינה רק "פחות מאפס" — אלא כל תשואה שאינה מפצה על עלות ההון או על האלטרנטיבה.
תשואה שלילית בנדל"ן היא כל תשואה הנמוכה מעלות ההון שמימן את ההשקעה, ו/או מהריבית האלטרנטיבית האפשרית באפיקים סולידיים – כגון ריבית הפריים, ריבית משכנתאות ממוצעת, או תשואת אג"ח ממשלתי ל-10 שנים. כאשר התשואה על הנכס נמוכה מהאלטרנטיבה, מדובר בהשקעה לא כדאית – ושוויו הכלכלי של הנכס נמוך מהמחיר ששולם עבורו.
תשואה שלילית מעידה על בועה, משום שהיא חושפת ניתוק בין מחיר הנכס לערך הכלכלי שלו.כאשר השקעה מניבה תשואה הנמוכה מעלות ההון (למשל ריבית משכנתא או תשואת אג"ח), המשקיע סופג הפסד ריאלי — כלומר, שילם יותר ממה שהנכס שווה כלכלית.בשווקים רציונליים, מחיר משקף תשואה.
כאשר מחירים עולים למרות שהתשואות יורדות מתחת לריבית, מדובר באנומליה שמבוססת על ציפייה לרווח מהמשך עליית מחירים בלבד – הגדרה קלאסית לבועה.
תשואה שלילית מעידה על בועה, משום שהיא חושפת ניתוק בין מחיר הנכס לערך הכלכלי שלו.כאשר השקעה מניבה תשואה הנמוכה מעלות ההון (למשל ריבית משכנתא או תשואת אג"ח), המשקיע סופג הפסד ריאלי — כלומר, שילם יותר ממה שהנכס שווה כלכלית.בשווקים רציונליים, מחיר משקף תשואה.
כאשר מחירים עולים למרות שהתשואות יורדות מתחת לריבית, מדובר באנומליה שמבוססת על ציפייה לרווח מהמשך עליית מחירים בלבד – הגדרה קלאסית לבועה.
בעסקת נדל"ן, שילובם של שיקולים שאינם כלכליים בקביעת שווי או כדאיות – הוא בבחינת סימן מובהק להיווצרותה של בועה.
כאשר המחיר מנותק מתשואה, עלות הון או היגיון כלכלי – ומבוסס על תקוות, רגשות או ציפיות לעתיד לא מבוסס – מתקיים התנאי המרכזי לקיומה של בועה נכסית.
גרף שמדגים באופן חזותי את ההתפלגות של מחירי עסקאות נדל"ן מול קו שמייצג את השווי הכלכלי האמיתי — ובכך להמחיש את הפער בין מחיר לשווי, ואת קיומם של "זנבות" המחירים שמעידים על בועה.
הגרף מדגים בצורה ברורה את התפלגות מחירי העסקאות (בצורת עקומת פעמון) לעומת קו אנכי שמייצג את השווי הכלכלי המוערך (למשל לפי תשואה ריאלית).
השטח שמימין לקו – שבו מרוכזות עסקאות במחיר גבוה מהשווי – ממחיש את קיומה של בועה נכסית.
הגרף מדגיש כעת באופן ברור את אזור הבועה — כל העסקאות שמחירן גבוה מהשווי הכלכלי (בצד ימין של הקו האדום).
גרף המציג "שלושה קווי שווי כלכלי" שונים – בהתאם לרמות תשואה שונות (שמרנית, סבירה, ואופטימית), ומדגיש את אזור הבועה ביחס לשווי האמצעי (1.6 מיליון ₪).
האם יש "שווי נכון" אחד לנכס, או שמא מדובר בטווח של ערכים אפשריים?
והאם שווי ממוצע הוא פתרון מקצועי, או פשרה מטעה?
באופן עקרוני – לא.
אם מדובר בשוק רציונלי ומתפקד, ולפי ההגדרה הקלאסית של "שווי שוק", אמור להתקיים שווי אחד:
המחיר שבו יימכר נכס בעסקה חופשית, בתנאים תחרותיים, בין קונה ומוכר רצוניים, כאשר כל הצדדים פועלים בתבונה ובלא כפייה.
אלא שבפועל, בעולם השמאות – ובמיוחד בשוק רווי עיוותים כמו הנדל"ן בישראל – נוצרת סטייה מההיגיון הכלכלי, ומתחילים לדבר על:
זו רב-שכבתיות מזויפת, שמטשטשת את העיקרון – ומשקפת יותר את רצון מעריכי השוק לרצות את המזמינים (בנקים, קבלנים, רשות מקרקעי ישראל), מאשר לשקף ערך כלכלי ריאלי.
קיימת רגישות לשערוך לפי פרמטרים סבירים – לדוגמה:
אבל מדובר בטווח צר וסביר, ולא בהפרשים של מאות אלפי שקלים.
"שווי ממוצע" נחשב לאמצעי טכני בלבד. הוא לא מהווה "אמת כלכלית" אלא:
לדוגמה: אם ארבע דירות נמכרו ב־1.6M, 1.65M, 1.7M ו־2.2M – הממוצע יהיה כ־1.79M.
אבל אם העסקה של 2.2M בוצעה על בסיס רגש, או ממומן בריבית נמוכה ישנה, היא לא מייצגת שווי, ולכן שילובה בממוצע מעוות את התמונה.
הגרף מדגים כיצד עסקה חריגה אחת (במחיר בועתי) מושכת את הממוצע כלפי מעלה באופן שאינו משקף את השווי האמיתי של יתר העסקאות. זו המחשה ברורה לכך שממוצע מחירים עלול להטעות — במיוחד כשמכניסים אליו עסקאות שאינן כלכליות.
הגרף המעודכן מציג בצורה ברורה איך עסקה חריגה אחת מושכת את הממוצע מעלה ומעוות את השווי הנתפס.
מתי חריגה ממחיר רציונלי כבר איננה רק "שוק חופשי", אלא סימן לבועה כלכלית ממשית?
מצב שבו מחירי הנכסים עולים לרמות שאינן ניתנות להצדקה כלכלית לאורך זמן, ומתבססים על ציפייה להמשך עליות, ולא על ערך פנימי (תשואה, תזרים, רווח).
הפער בין שווי כלכלי מבוסס תשואה לבין מחיר השוק בפועל הוא האינדיקטור המרכזי. ככל שהפער הזה גדול יותר, כך הסבירות שמדובר בבועה עולה.
שווי כלכלי (לפי תשואה) | מחיר שוק בפועל | פער | הערכת מצב |
---|---|---|---|
1,500,000 ₪ | 1,800,000 ₪ | +20% | שוק חם/אופטימי |
1,500,000 ₪ | 2,100,000 ₪ | +40% | עיוות ברור |
1,500,000 ₪ | 3,000,000 ₪ | +100% | בועה חריפה |
כי האחוז מייצג את גודל הניתוק בין הערך למחיר — לא רק את המספר האבסולוטי. זה מה שמראה אם השוק מתנהל לפי כללים כלכליים או לפי ציפיות, אשליות ותקשורת שיווקית.
הגרף מדגים כיצד ככל שהמחיר חורג יותר מהשווי הכלכלי של הנכס (באחוזים), רמת הסיכון לבועה עולה בהתמדה — עד לרמה של "קריסה מערכתית" כאשר הפער מגיע ל-100% ומעלה.
כדי לחזק את הבסיס התיאורטי להבחנה בין מחיר לשווי בשוק הנדל"ן, להלן מספר ציטוטים ממקורות אקדמיים מוכרים:
"מאז 1995, מחירי הדיור בארה"ב עולים מהר יותר מההכנסות וממדדים אחרים כמעט בכל אזור מטרופוליני. למרות שהכלכלה הייתה במיתון ממרץ עד נובמבר 2001, מחירי הדיור המשיכו לעלות."
"אני אתחיל בהרצאה זו עם מחשבות כלליות על הגורמים הקובעים את מחירי הנכסים לטווח ארוך, כגון מחירי מניות או מחירי בתים: מה, בסופו של דבר, מניע את המחירים הללו להשתנות כפי שהם עושים מעת לעת וכיצד ניתן לפרש שינויים אלו?"
"כאשר מחיר הזהב עלה בשבועות האחרונים לכיוון 1,200 דולר לאונקיה ומעלה, טוענים 'חובבי הזהב' של היום שהמחיר יכול לעבור את 2,000 דולר. אך העלייה האחרונה במחיר נראית חשודה כמו בועה, עם עלייה שמוצדקת רק בחלקה על ידי יסודות כלכליים."
"ובכן, אני מומחה לבועות נכסים ולמשברים פיננסיים. חקרתי כל כך הרבה בועות היסטוריות. כתבתי ספר שלם, 'Crisis Economics', על בועות והתפוצצותן."
"כיצד ניתן לדעת מתי צמיחה מהירה במחירי הדיור נגרמת על ידי גורמים בסיסיים של היצע וביקוש ומתי היא בועה לא יציבה?"
"בועות מוגדרות בדרך כלל כתקופות שבהן מחירי הנכסים 'עולים הרבה מעל או מתחת לערך הפנימי'."
מקורות אלו מדגישים את החשיבות בהבחנה בין מחירי שוק לבין הערך הפנימי או השווי הכלכלי האמיתי של הנכסים, ומספקים תובנות על האופן שבו בועות נכסים מתפתחות כאשר המחירים מתנתקים מהיסודות הכלכליים.
רכיב בדיקת נאותות | מקבילה בנדל"ן |
---|---|
ניתוח מאזנים ודוחות כספיים | ניתוח תשואה, תזרים, עלויות תחזוקה |
בדיקת התחייבויות משפטיות | זכויות קניין, רישום בטאבו, חריגות בנייה |
בחינת שוק ותחרות | ניתוח שוק מקומי, ביקוש/היצע, מגמות |
בדיקת שווי כלכלי | שווי לפי תשואה ולא רק השוואת עסקאות |
סיכוני רגולציה ומיסוי | היטלים, מס שבח, מיסוי מקרקעין |
ב־1933, נחקק בארה״ב חוק ניירות ערך (Securities Act of 1933) בעקבות המשבר הכלכלי הגדול. החוק דרש מגורמים המעורבים בהנפקת ניירות ערך לבדוק ולוודא את נכונות המידע שנמסר לציבור.
תחת סעיף 11 של החוק, יועץ או חתם יוכל להינצל מאחריות רק אם ביצע Due Diligence – כלומר, נקט בכל האמצעים הסבירים כדי לבדוק את נכונות המידע.
Loans are given based on price and not value, meaning the financial system finances "bubble on top of bubble." LTV does not express real risk as long as the value of the assets is inflated - the measurement is misleading and prevents early identification of risks. A high PTI in "mortgage for any purpose" groups indicates the utilization of existing assets for consumption or covering deficits, a sign of impending economic distress. The gap between the yield and interest makes it clear that the motivation for investment is not economic but speculative/emotional/leveraged, assuming that "prices always go up."
בנקים לוקחים נדלן כבטוחה להלוואה כי הוא כמו כסף. לכן כולם אוהבים נדל"ן - בצדק.
הוא מייצר כסף לבעליו - הכנסה משכר דירה או חוסך כסף לבעליו שעושה בו שימוש עצמי ואינו משלם שכר דירה. הם יודעים שהם נותנים לך הלוואה בריבית X וההכנסות משכר הדירה יניבו תשואה גבוה מהריבית, X ועוד אחוז מסוים.
אבל כשהתשואה נמוכה מריבית ההלוואה המשמעות היא הרסנית.
(זו בעצם הגדרתה של בועה כשמוצר נמכר במחיר גבוה מהשווי שלו - מהתועלת הכלכלית שהוא מפיק).
שווי נכס נדל"ן נמדד בראש ובראשונה בשיעור התשואה ממנו. בדמי שכירות שנתיים לחלק לאחוז התשואה שחייב להיות גבוה מריבית ההלוואה שמממנת את רכישתו ו/או מריבית הפריים ו/או מאג"ח ישראל 10 שנים ו/או מריבית אלטרנטיבית.
היום הבנקים מחזיקים בטוחות שהשווי שלהם נמוך משמעותית מהבטוחות שהם מחזיקים כלומר האקוויטי שלהם שלילי. את האקוויטי בוחנים על פי ה LTV כשאת השווי בודקים לא לפי "בכמה נמכרה דירה ליד" אלא בבדיקה כלכלית של הכנסה משכירות חלקי שיעור ריבית (או שיעור היוון מתאים בשפה המקצועית) שהוא מספר שצריך להיות תמיד גבוה יותר מריבית ההלוואה בהתאמה לסג הנכס ומיקומו.
המשמעות: התאוששות מחודשת של מחירי הדירות והיקפי העסקאות בזמן מלחמה, תוך שיבושים חמורים בשרשרת הייצור, מעידה על המשך קיומם של כוחות ספקולטיביים ומרכיבי בועה.
המושג LTV (Loan to Value – יחס מימון להלוואה) מוזכר במספר מקומות בדו"ח בנק ישראל לשנת 2024, והוא מוצג כאחד מהפרמטרים החשובים בניתוח סיכוני אשראי לדיור:
"X הוא וקטור של מאפיינים ספציפיים של כל משכנתה: [...] יחס המימון (LTV), יחס ההחזר להכנסה (PTI), לוג ההכנסה הפנויה [...]".
בהתבסס על הדו"ח השנתי של בנק ישראל לשנת 2024, ניתן לבצע ניתוח מעמיק של פרופיל הלווים לפי LTV, PTI והתשואות משכר דירה, ולבחון את הסיכונים שהם מגלמים מול המציאות הכלכלית.
פרמטר | משכנתאות למטרת דיור | הלוואות לכל מטרה (על דירה קיימת) |
---|---|---|
LTV ממוצע | 54.2% | 56.7% |
PTI – יחס החזר להכנסה | 13.0% | 26.0% |
הכנסה נטו ממוצעת למשק בית | 19.8 אלף ₪ | 22.0 אלף ₪ |
סכום הקרן הממוצע | 850 אלף ₪ | 950 אלף ₪ |
שיעור בריבית קבועה | 34.1% | 40.9% |
מקור: בנק ישראל, עיבוד נתוני אשראי למשכנתאות חדשות, ספט' 2021 – אוגוסט 2023.
💥 התוצאה: החזקת נכס להשקעה מהווה הפסד תזרימי מובהק, גם בלי ירידת ערך. זו עדות לניתוק בין שווי למחיר.
Omission (במובן הכלכלי/מחקרי) פירושו השמטה או אי-אזכור של מידע רלוונטי, לעיתים ביודעין.כאשר אומרים שפרט כלשהו הוא "intentional omission", הכוונה היא שהעורך או הגוף שמציג את הנתונים בחר שלא לכלול מידע מסוים, אף שהוא רלוונטי, אולי מפני שהוא:
בדו"ח בנק ישראל – כמו שציינתי קודם – אין אף אזכור ישיר של "תשואות מהשכרה" (yield), על אף שזהו הנתון הקריטי ביותר להבנת כדאיות השקעה בנדל"ן. הדבר מעורר תמיהה, ולדעתי הוא בגדר omission, ייתכן אפילו מכוון.
https://www.boi.org.il/publications/pressreleases/26-3-25/
השימוש במונח "שווי שוק" הוא שגוי – וההבחנה שאתה עושה בין שווי לבין ערך או מחיר היא לא רק לשונית אלא מהותית, עם השלכות קריטיות על תפיסת הסיכון בשוק ההון והנדל"ן.
השימוש במילה "שווי" יוצר בלבול מובנה:
"ערך שוק" הוא התרגום המדויק והנכון ביותר של המונח האנגלי Market Value, מכל הבחינות: לשונית, מושגית וכלכלית.
Relocation of settlements adjacent to the fence, the reform of brokers, the questionnaire for property sellers and the duty of disclosure, 4 AI tools worth knowing and other important information we have collected for you | 25.3.2025
שיקום יישובי העוטף: היבטים שמאיים, אתגרים והזדמנויות לחשיבה מחודשת
רפורמת המתווכים החדשה בישראל: חובת גילוי ושקיפות בעסקאות נדל"ן
במסגרת רפורמת המתווכים החדשה בישראל, על בעל הזכויות במקרקעין למלא שאלון מקיף הכולל מידע מהותי על הנכס. השאלון מתייחס לנושאים הבאים:
1. קיומם של ליקויים מהותיים, בעיקר בתשתיות ובמערכות כמו חשמל, מים, ביוב וגז.
2. האם המבנה בו נמצאת הדירה הוכרז "כמבנה מסוכן".
3. קיומן של תביעות הנוגעות לדירה או לזכויות בה.
4. האם מתקיימים הליכים פליליים בקשר לדירה.
5. האם נערכו חוות דעת מקצועיות (למעט אלו שמטרתן קביעת שווי הדירה).
6. האם יש צורך במתן הוראות תחזוקה מיוחדות למערכות שבדירה.
7. קיומם של מטרדי רעש, ריח, קרינה או אחרים הפוגעים באיכות החיים בדירה.
1. Perplexity פרפלקסיטי הוא אחד הכלים האהובים עלי. הוא עושה עבודה מצויינת בהנגשת מידע בהסתמך אך ורק על מקורות מאומתים מהרשת. הוא בנוסף ייתן לנו רשימה מלאה של כל המקורות ואפילו שאלות פולואפ שאפשר לשאול אותו בהסתמך על המידע. זה דומה לפונקציית החיפוש של GPT, אבל אני מוצא את פרפלקסיטי עושה את המשימה הזאת בצורה הטובה ביותר!
2. Typeset אם אתם רוצים לקחת את הדברים קצת יותר ברצינות. תכירו את Typeset.לכל שאלה או בקשה שיש לכם הוא יבצע חיפוש במאמרים ומקורות אקדמים ולא רק ייתן לכם תשובה, אלא טבלה עם לינקים לכל המקורות הללו ביחד עם אפשרות ליצור מהם קובץ PDF, לצ׳וטט איתם ואפילו ליצור פודקאסט כדי ללמוד את התוכן שלהם בצורה אינטואיטיבית.
3. GenSpark כלי מאוד ורסטילי שמאפשר כל כך המון מעבר למחקר וחיפוש, אבל היום נתמקד ביכולת הזאת שלו. הכלי הזה הוא מאין ״סוכן״ שעושה בשבילכם חיפוש ומחקר מעמיקים (יכול לקחת לפעמים בין 10-30 דקות) אבל התוצאות שומטות את הלסת. לדעתי חברות מחקר ואנליסטים היו לוקחים לא מעט כסף על דבר כזה לפני עידן ה-Ai. ממליץ מאוד!
4. Globe Explorer אפשר לכתוב לו על כל נושא שתרצו והוא ייאסוף לכם גרפים ותרשימים נוחים מהרשת כדי לחפש / ללמוד מידע בקלות!
בעלות על דירה https://www.cbs.gov.il/he/mediarelease/Pages/2025/%D7%91%D7%A2%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9C-%D7%93%D7%99%D7%A8%D7%94-2024-2013.aspx&
מגמה מדאיגה: בנייה פלסטינית לא חוקית של וילה ומגרש כדורגל בצמוד לציר ראשי https://search.app/36bFt
אחרי שהמכרז לשיווק דירות בהנחה ביישוב המופגז שלומי נדחה, המדינה החליטה להגדיל את כמות הקרקעות שהיא מחלקת מעשרות למאות. https://www.ice.co.il/realestate/news/article/1055824
פיל לבן שהפך למוקד פשע נבחר להיות הפינוי־בינוי הראשון בחברה הערבית https://search.app/wdjwX
מתחת לבלטות | פרק 2 - הדיור החרדי https://youtu.be/HC56b7Ls28U?si=Zfyk_Xkqax4yTQ23
בנק ישראל מחסל את החגיגה במכירת דירות? המגבלה החדשה שנבחנתhttps://www.mako.co.il/news-money/real_estate/Article-720b232889fa591026.htm
כיצד חרדים קונים דירות? שאול אמסטרדמסקי חושף את הסוד הכלכלי של המגזר https://www.kikar.co.il/davar-rishon/stdlwv
למרות סערת המהפכה המשפטית והמלחמה: ישראל עדיין בצמרת מדד האושר https://www.ynet.co.il/economy/article/hjyhblo3jl
המומחה לכלכלה פוליטית אומר את מה שאיש לא רוצה לשמוע: "ישראל כבר במיתון" https://www.maariv.co.il/economy/israel/article-1181803
62% מהישראלים במצוקה: התוצאות הכואבות של מדיניות כלכלית כושלת https://www.maariv.co.il/journalists/article-1181811
הקבלנים מווסתים את שוק הדירות - למה הם תמיד מנצחים https://search.app/AjkCR
הפונדק הנטוש והמלון הלא בנוי: תעלומות התיירות של ישראל https://www.mako.co.il/travel-news/Article-1f31f17cee3b591026.htm
הרשות לאכיפה במקרקעין ממליצה: כתבי אישום נגד בכירים לשעבר בעיריית בני ברק https://search.app/ES6TF
מפת ארגוני הפשע הערביים המעודכנת https://www.ynet.co.il/news/article/bynje3lhjl
בני 14 נושאי נשק, בלדרי סמים, עבריינים להשכרה | תופעת ה"ציקציק" המטרידה ביפו https://www.ynet.co.il/news/article/bjrdjvthyl#autoplay
הפוטנציאל הכלכלי של שוק הדיור המוגןhttps://www.themarker.com/weekend/2025-03-21/ty-article-magazine/.highlight/00000195-ae5f-d9db-a3bf-ff7fb2e10000
נרקומנים לצד היפסטרים ומשקיעי נדל"ן: הרחוב הכי חם בחיפה https://www.themarker.com/realestate/2025-03-21/ty-article-magazine/.highlight/00000195-9e8d-d687-abb5-9f9fb2f30000
הנתונים נחשפים: הזינוק העצום באישורי בנייה ביהודה ושומרון https://www.ynet.co.il/news/article/yokra14302843
ניצחון לרשות מקרקעי ישראל: 56 מושבים ימשיכו לשלם דמי חכירה גבוהים https://www.calcalist.co.il/real-estate/article/s1n5lsnhje
בנק ישראל עוצר את החגיגה: מטיל מגבלות על מבצעי 80/20 של קבלנים עד סוף שנת 2026 https://www.calcalist.co.il/real-estate/article/ry5511u6nkx
חשש: הורדה נוספת בדירוג האשראי של ישראל בעתיד הקרוב https://www.ynet.co.il/economy/article/rjwnvd6nje
בצל ההסלמה: פעילי חיזבאללה מסתווים כאזרחים וחוזרים לכפריםhttps://www.mako.co.il/news-world/2025_q1/Article-49dfdeb95d1c591027.htm
בנק ישראל מגביל את מבצעי המימון של רוכשי הדירות | עושים סדרhttps://www.mako.co.il/news-money/real_estate/Article-6d63a982492c591027.htm
בנק ישראל מגביל הלוואות קבלן ל-10% מתיק הלוואות למגורים בבנק https://www.bizportal.co.il/realestates/news/article/20014935
לא אם - אלא מתי: צונאמי בישראל הוא עניין של זמן בלבד https://search.app/hBDi
משכיר 8 דירות חויב במע"מ גבוה. וזו רק ההתחלה https://search.app/uv3LS
גורם ביטחוני: חשש לעימות ישיר עם טורקיה - על אדמת סוריה https://search.app/CprGo
מיטב: "האירועים האחרונים מגבירים את הסיכון להורדת דירוג האשראי ומרחיקים הורדת ריבית https://search.app/pf3GN
"הם חיים בפחד": שכן אלים תקף את הדיירים ורכושם - והפך את חייהם לסיוט https://youtu.be/kl0IzxZo0I8?si=uv4ZV1IKQEM1ntRB
הקהל לא מגיע והחנויות נסגרות: כישלון הקניון הענק שהושקעו בו חצי מיליארד ש https://www.ynet.co.il/economy/article/yokra14306486
מייסד חברת הנדל"ן ויז'ן אנד ביונד נעצר בארה"ב בגין הונאת בנקים https://search.app/K59mp
"האובססיה לבנייה לא תואמת את רצון הציבור": נחשפים ממדי העזיבה מיו"ש https://search.app/pVhQW
עוד לא הגענו לשיא הצונאמי: שוק הדיור בישראל נכנס לורטיגו | שלמה מעוז https://www.maariv.co.il/economy/israel/article-1181793